Новини

Жътвена кампания 2017 бе тържествено открита

14.06.2017 г., гр. Карнобат. Жътвена кампания 2017 бе тържествено открита с официална церемония, чийто домакин тази година беше сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“. Събитието се проведе на 14 юни 2017 г. в землището на гр. Карнобат в стопанството на г-н Теодор Тодоров, член на УС на НАЗ и председател на сдружението. На церемонията по националното откриването на жътвата присъстваха зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, зам.-председателят на НАЗ Костадин Костадинов, зам.-областният управител на Област Бургас Владимир Крумов, директорът на Областна дирекция „Земеделие” Лидия Станкова, кметът на Община Карнобат Георги Димитров, както и десетки гости и членове на НАЗ от цяла България.

Костадин Костадинов приветства гостите на събитието и всички зърнопроизводители, като пожела успешна кампания, здраве, берекет, високи добиви и високи пазарни цени. Той отбеляза, че всяка година жътвената кампания традиционно се открива от НАЗ, като тази година бе ред на Карнобатския край да покаже своите обичаи при започване на жътвата.

Председателят на „Съюза на зърнопроизводителите „Маркели” Теодор Тодоров заяви, че жътвата е върховен момент в живота на земеделеца, както и че народът вярва, че тя трябва да започне в хубав ден – в понеделник или сряда, както е днес, за да е богат уружаят и работата да върви бързо.

Заместник-министър Атанас Добрев декларира сериозният ангажимент на министерството на земеделието, храните и горите към българския хляб и към тези, които го създават. По думите му предварителните очаквания за качеството на реколтата са добри, като по-подробен анализ ще бъде представен по време на Консултативния съвет по зърното, който се очаква да се проведе в началото на месец юли по време на бялата жътва.

По време на традиционния водосвет стана ясно, че датата съвпада с деня, посветен на Св. пророк Елисей – светецът, който предпазва реколтата. Приветствия към гостите отправиха също областният управител на Област Бургас Владимир Крумов и кметът на Община Карнобат Георги Димитров, след което беше показан местният обичай при отбелязване началото на жътвата, съпроводен от много песни и танци от фолклорен ансамбъл „Странджа”.

Коментирай:

comments

To Top