Новини

„За“ и „против“ възможността чужденци да купуват земя у нас

bTV

От началото на слeдващата година пада мораториумът, който забраняваше свободно купуване на родна земя от чужденци. Земедлският министър иска този срок да се удължи със 7 години. Ако това не стане обаче, то след 1 януари 2014 г. чужденците ще могат свободно да си купуват земя. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се възползва при влизането си в Европейския съюз.

„Със собствен бизнес в земеделието се занимавам от 1992 година и съм започнал с 4300 декара. Сега обработвам 28 000 декара земя”, казва Кирил Жендов, който обработва земя в Крушарско. Част от земята е собствена, а другата наема от собственици. Според него мораториумът върху свободния пазар на земя трябва да бъде удължен поне до 2020 г.
„Българският земеделец не е конкурентен на западните колеги. До момента пазарът на българската земя, вътрешният пазар между нас земеделците, арандаторите и между фондовете показва, че най-добрата цена за българскта земя дават хората, които я обратоваме. Ние, арандаторите, и собствениците, които обработват сами земята си и искат да растат когато закупуват, броят най-много за 1 декар земя”, категоричен е Жендов.

Според него през този гратисен период има шанс българските земеделци да станат конкуретни за европейските фермери и тогава да плащат висока цена за декар земя.

„Със субсидиите, които получават западните колеги, с цените, които получават западните колеги за тяхната продукция, аз мисля че да, ще бъде възможно българският земеделец да вади по 2-3 и повече хиляди за един декер земя. Ако обаче пазарът на продукцията е както в момента, няма как да стане”, допълни Жендов.

Независимо от сега действащият мораториум, чужди граждани също могат стават собственици на земя. За целта регистрират дружества с българско участие. В последините години в Добруджа обаче такъв интерес няма. Една от причините е цената на декар земя.

„От пролетта на миналата година, когато цените на земята бяха в рамките на 700-800 лева на декар, само една година, за половин година цената на земята стана дубъл, двойна цена се получи. Реално в момента търсене от страна както на арендатори, така и на свободни лица, които желаят да инвестират средствата си в земеделска земя, са в ценови нива от 1000 лева максимум до 1500”, заяви брокерът Павлина Тодорова.

Друга причина са и дългогодишните договори за аренда, които не могат да бъдат прекратени едностранно от собствениците на земя. Кирил Жендов има наблюдение как се е справил с родното земеделие шотландец, който преди 12 години е обработвал земя в Крушарско.

„За една година с помощта на някои хора набраха около 42 000 земя и сключваха договори да изплащат наем на земята от 6 до 40 лева, от 12 до 40 лева, като веднага им брояха по 6 лева и хората с това си останаха след това. Три години подред прилага технологията, която се прилага в Англия, с много разходи, обилно торене и фалираха и напуснаха България”, разказа Жендов.

„Мораториумът е въведен преди 15 г., но той практически не работи в момента”, заяви пред bTV Борислав Петков – председател на асоциация на собствениците на земеделска земя. И той подчерта, че чужденец може да регистрира фирма в България и да купува земя. По думите му удължаването на мораториума ще ни постави в същата ситуация като в момента. Според Петков пазарът в добрич е замрял. Хората не продават земя, а и активният пазар там бил 2006-2008 г.

Ангел Вукодинов, който е председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите, заяви, че предпоставки за фалит ще има.

Коментирай:

comments

To Top