Новини

80 години Институт по аграрна икономика

26.10.2015 г., гр. София. НАЗ отправи поздравление към Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия по случай 80-ата му годишнина. УС на Асоциацията изрази признателност към усилията и постиженията на ИАИ, както и подкрепата си за насърчаване на научните изследвания в земеделието.

Събитието бе отбелязано с провеждането на международен научен форум на тема „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието”. В рамките на своето експозе, доц. Божидар Иванов посочи глобалните тенденции, свързани с цените в зърнения сектор. Очакванията са, че те няма да достигнат нивата от 2006 г., а разходите за производство ще се запазят сравнително високи, в резултат на разходите за енергия. Като незадоволителен се определя ръстът на добавената стойност за периода 2000-2014 г., поради неговото забавяне.

По отношение на добивите, изследването на д-р Петър Кировски показва, че се очаква те да се запазят до 2020 г. за секторите Зърно и Зеленчукопроизводство, като нарастване може да бъде отчетено при царевицата. Предвижданията сочат още свиване на вътрешното потребление на пшеница под 1 млн. тона и повишаване на преработката на рапица и слънчоглед.

Коментирай:

comments

To Top