Интервюта

Ангел Вукодинов: Националната политика към сектор „Зърнопроизводство” е нулева, а на места е дори наказателна

Националната политика към сектор „Зърнопроизводство” е нулева, като на места – дори наказателна. Всички политици само представят нереални средства, отпуснати от ЕС, и забравят, че именно зърнопроизводството е стожерът на цялото земеделско производство. Това каза пред Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По думите му – на този етап не се случва нищо нито с възстановяването на акциза върху горивата на земеделските производители, нито има политическа воля за прилагането на одобрената от Европейската комисия нотификация.

Днес Вукодинов заминава за Павликени, където местните хора правят специално събрание, защото не са доволни от водената политика. На много места в страната се сформират силни сдружения от производители, които обвиняват националната асоциация в това, че сме прекалено диалогични с Министерство на земеделието и храните при положение, че през последната година не се случва нищо в сектора, обясни Ангел Вукодинов.

Според него правителството прилага единствено наказателни мерки за производителите. Подобни мерки са липсата на социално доплащане – за пръв път от 2007 година секторът остава без никакви доплащания. Имаме проблем и с устойчивите права, за които ние винаги сме апелирали да бъдат приети,отбеляза председателят на асоциацията на зърнопроизводителите.

Националната асоциация на зърнопроизводителите има разширен ежемесечен Управителен съвет, който обсъжда всички важни въпроси. На 1 декември ще се състои общо събрание на зърнопроизводителите.
Многократно сме се обръщали към министър Мирослав Найденов, но или не получаваме отговор, или ни се дава обяснение, че министърът на финансите Симеон Дянков не дава пари. Според мен финансовият министър трябва винаги да е малко или много лош. Когато обаче земеделският министър е силен, и посочи къде са проблемите в сектора, той ще може да го обясни на ниво Министерски съвет и тези проблеми да бъдат решени, коментира още Ангел Вукодинов.

На въпрос – колко декара са заетите площи с пшеница за следващата година председателят на асоциацията на зърнопроизводителите посочи, че от асоциацията отчита над 10 млн. декара, като предвид хубаво време и това, че сеитбата на места продължава, засетите площи могат да достигнат и до 11 млн. декара. Не са верни тези глупави писания по вестници, че са засети 7, 8, 9 млн. декара, заяви Ангел Вукодинов.

Ванина НЕДКОВА | Агенция „Фокус“

Коментирай:

comments

To Top