Интервюта

БЕЗ ДОСТАТЪЧНО ВАЛЕЖИ 2013 ГОДИНА ЩЕ Е ЖЕСТОКА!

* Ако през зимата и пролетта не паднат достатъчно валежи 2013 година ще повтори 2001 г., когато фермерите прибираха по 12 килограма от декар царевица и 180 килограма пшеница, прогнозира зърнопроизводителят от Крушарско и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.


– Г-н Жендов, 2012-та е една много сложна година за земеделието в Добруджа предвид екстремните климатични условия – продължително засушаване с много високи температури. Как ще я коментирате?

– Годината прилича на 2000-та, когато добивите по същия начин бяха ниски – както за пшеницата, така и за царевицата. Предполагам, че средният добив от царевица тази година ще е между 380 и 420 килограма от декар. Има нужда от дъжд. Ако не вали, следващата година ще е много жестока. През 2001-ва получихме по 12 килограма от декар царевица и по 180 килограма пшеница. Ако до нова година или март не паднат 200-250 литра дъжд на кв. м, ако през април, когато започва пролетната сеитба, няма достатъчен зимен запас, картинката няма да е по-розова от 2001 г.

В двора си имам метеорологична станция и тя показва, че в двуметровия слой няма и един грам влага запас. За да се компенсира това, трябва зимен запас от 200-250 литра на кв. метър, а след това – през вегетация, още 200 литра. От 1-5 юни до днес в района на Крушари не е паднал никакъв дъжд.

– Какви са резултатите от жътвата на слънчогледа?

– Слънчогледът е култура точно за такива години като тази. Той е по-сухоустойчив. Когато няма валежи, по-малко заболява от гъбните болести. Резултатите от него са сравнително добри – от порядъка на 220-270 кг/дка.

Цените всеки момент се менят. Бяха високи, а сега започнаха да се сриват – както за слънчогледа, така и за царевицата. Изкупната цена на слънчогледа беше 950-960 лева за тон, а сега е спаднала на около 900-920 лева за тон. Цената на царевицата беше 450-460 лв., като вече е 420 лева за тон. Не е ясно какво ще се случи. На международните борси има срив на цените. Не може да се разбере от какво е продиктуван, но понякога нещата нямат логично обяснение.

– Жътвата на царевицата е изтеглена напред във времето. Започна ли вече есенната сеитба?

– Всичко е изтеглено във времето. Никога в моята практика не е имало случая в началото на август да започна да жъна царевица, но и това се случи. Що се отнася до сеитбата, някои от колегите са по-наивни и вече сеят рапица. Проблемът е, че идват дъждове. Смятам, че пшеницата можем да започнем да я сеем след 25 септември.

– Как ще се вмести рапицата тази година след провала на тази култура през последната стопанска година?

– Рапицата тази година почти няма да я има или ще е върху съвсем малки площи. Няма условия да се сее рапица. Някои са рискували и вече са я сложили в земята, но няма покълване, няма поникване, защото няма никаква влага. Но има голяма вероятност да се похаби, тъй като се очакват превалявания, които само ще я провокират. А след това прогнозите отново са за сух период. Ако познаят, нещата ще са пагубни за рапицата.

– Как се движат цените на пшеницата в момента?

– Цените на пшеницата остават относително стабилни – между 450 и 460 лева за тон. Доколкото зная почти всеки фермер е продал пшеницата си. Не напълно, но почти изцяло.

Разговора води Станислава КРЪСТЕВА – Агровестник

Коментирай:

comments

To Top