Интервюта

В НАЗ ИМА РЕД, ПРОБЛЕМИТЕ В СЕКТОРА НЕ СА МАЛКО И ВСИЧКИ ЩЕ РАБОТИМ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ!

* Неотложна задача е срещата ни с останалите браншови организации, на която ще поставим на обсъждане наредбата за за изкуствено създадените условия – посочи в актуално интервю за „Агровестник“ г-н Костадин Костадинов, новоизбраният председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. На Общото отчетно-изборно събрание, което се проведе в края на миналата седмица в Хисаря, той „пое щафетата“ от г-н Светослав Русалов.

Костадин Костадинов е фермер от обл. Добрич, стопанисва земя в района на гр. Крушари, обл. Добрич. Започва като земеделец през 1993 г. Стопанството му обединява 11 000 дка, културите са пшеница, рапица, царевица, слънчоглед, грах… Управител е на „Клас 94“ ООД. С активното си участие в дейността на НАЗ като зам.-председател Костадин Костадинов доказва своята ангажираност към проблемите и развитието на земеделския бранш.

– Г-н Костадинов, поздравления за избора ви за председател на УС на НАЗ? Как по ваша преценка премина отчетно-изборното събрание, провело се в Хисаря на 23 февруари?

– Доверието, което получих ме задължава много. Избран бях с пълно мнозинство, с въздържали се 6 делегата и нито един „против“. Събранието премина нормално, предходния ден имахме УС и тогава напрежението бе по-високо. Всички регионални асоциации споделиха болките си, имаше и доволни и недоволни, но тонът беше конструктивен. Дадени бяха насоките за работа в бъдеще. Ние сме асоциация обединяваща 20 регионални структури, всички членове сме зърнопроизводители и работим за издигане нивото на НАЗ.

– Формулирайте накратко тези насоки?

– Обсъждахме законодателните инициативи, Закона за браншовите организации, участие в работата на комисии в Народното събрание, на комисията по земеделие, едногодишните договори, проблема с неоникотиноидите, предстоящата кампания… На първия УС ще имаме платформа за управление, на нея ще са формулирани приоритетите, работата на комисиите.

– Коя ще бъде първата задача, с която ще се заемете?

– Трябва да бъда точен, ние не сме спирали да работим. Ангажираността се отнася за всички. При нас има ред, никога и никой сам не отива на срещите, всички са запознати с проблемите (ако има такива). Все пак първата ни задача е да се срещнем и консултираме с останалите браншови организации по наредбата за изкуствено създадените условия. Тя е тежка и ограничава работата на целия бранш и на цялото Земеделие.

Друг проблем са неоникотиноидите, комисия заседава за одобрението на препарати, очакваме да има дерогация за двата неоникотиноида. Проблемът е за всички земеделци у нас. Предстоящата кампания крие доста неясноти относно някои понятия „декларирана земя за обработка“ и „декларирана земя за подпомагане“. Ще се разисква подробно на тема „едногодишни договори“, които се оказват също сериозен проблем. Очакваме комисията в НС да го реши.

И отново искам да посоча, че ние не сме престанали да работим по проблемите. С общи усилия на всички колеги се надявам да постигаме успехи!

Източник: Агровестник

Коментирай:

comments

To Top