Интервюта

Георги Милев – Плевен:Колективната отговорност води до безотговорност – виновните да бъдат наказани


– Г-н Милев, защо точно сега ДФ “Земеделие” обяви ново разсрочване на данъчните задължения за земеделци?
– Хубав ход, ако не е за замазване на очи. Отново. И друг път съм казвал, че е редно човек, който дължи данъци на държавата да си ги плати преди да вземе национални доплащания. Но съм категорично против това, европейските субсидии, които се дават за единица площ и които идват директно от бюджета на ЕС, да бъдат задържани заради задължения. В интерес на истинатта има много наши колеги, които са в незавидно положение и единственият начин да си платят задълженията е да си получат европейските субсидии.
– Как ще коментирате изнесения списък с почти 20 хиляди земеделски производители, които дължат пари на НАП?
– Първо, направих си труда не само да погледна списъка, а най-подробно да го изчета, че и да пресмятам. Повече от 9 600 души не са. Не ми е ясно откъде ги измислиха тези 20 хиляди. Още повече, че и тези 9 600 души, които биха могли да бъдат преброени на първо четене, са доста по-малко като брой. Това става ясно на второ четене – всеки от нас има свой уникален идентификационен код и ако погледнете въпросния списък по-внимателно ще видите, че едни и същи номера се срещат по няколко пъти в него.
– Какви са намеренията ви сега – докога ще протестирате?
– Виждате, че все още техниката се събира, защото тръгнахме на пет лъча от цяла Плевенска област. В края на миналата седмица ви казах, че се разбрахме в протеста няма да участва цялата налична техника, а само малък брой машини, които да демонстрират протеста ни. Причината да решим да протестираме с малко техника е да не създаваме излишно напрежение на гражданите, които пътуват, за да си вършат работата. Защото искаме или не, при маневриране с тежките машини няма как да не затрудняваме движението по пътя. Общият брой на машините е към 100.
Що се отнася до това докога ще протестираме – това зависи от случващото се. Имам информация, че от ръководството на НАЗ би трябвало да имат среща днес (бел. авт. – вчера) с министър-председателя, но дали се е състояла не знам. Ние ще протестираме всеки ден докато има реакция, докато не се направи нещо. За нас е много важно виновните за хаоса, който цари в Разплащателна агенция и в Министерството на земеделието, да бъдат наказани. Категоричен съм, че колективната отговорност води до безотговорност. Ние искаме да има наказани конкретни хора за това, че има подписан меморандум, включително и от министър-председателя, но записаните в него клаузи не са изпълнени. Има отговорни за това – да ги намерят и да кажат кои са.
– Министърът реагира ли по някакъв начин на решението ви за протест? Тази сутрин (бел. авт. – понеделник) той каза, че може и да не протестирате.
– Решението да поискаме оставката на министър Найденов беше взето още през февруари – това не е новина и не е идея специално заради протестите сега. Тогава се срещнахме с него и в официален разговор му казахме, че НАЗ има искания и ако не се вземат мерки и не се поправят нещата до 15 март, ще поискаме публично оставката му.
Разговаря Ваня КЮРЧЕВА/ в-к Посредник

снимки – 24 часа

Коментирай:

comments

To Top