Новини

Днес ще бъде подписана нотификация за намаляване акциза на горивата за земеделските производители

След дадената пресконференция в БТА на 21 октомври, поставените искания от НАЗ и многократното настояване за среща с Министър-председателя на Р България, министърът на финансите Симеон Дянков, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и представители на НАЗ, днес се проведе такава среща от 10:00 ч. в Министерски съвет. След дадените от НАЗ предложения и искания, аргументирани с анализи и разчети, се постигнаха следните договорености:
-министърът на финансите г-н Симеон Дянков ще разпише днес подготвената нотификация за държавна помощ за гориво за земеделски нужди с намален акциз и тя ще бъде изпратена своевременно за нотификация от ЕК;
-ще бъдат подготвени измененията в законовите и подзаконови нормативни актове, касаещи тази държавна помощ и схемата за нейното прилагане.

Срещата между правителството и НАЗ ще продължи идната сряда (10.11.2010) от 12:00 ч. в МС, с участието на Менда Стоянова, на която ще бъде оформен текстът за промяна на текста за акцизите в закона и това ще позволи на земеделците да получават горива на преференциални цени. Ще бъдат набелязани и мерки за изваждане на сектора от сивата икономика чрез адекватна държавна политика.

За 2010 година нямаше преференция зърнопроизводителите да получават горива на преференциални нива. Ние искаме да се върнем на нивата от 2009 година като днес стартирахме процедурата Брюксел да ни позволи. Това каза земеделският министър д-р Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Д-р Найденов каза, че се е провела среща при премиера с участието на зърнопроизводителите. „Освен че от преференцията за цени за горивата ще се възползват само фирмите, които плащат данъци, ние обмисляме да се обвърже плащането на субсидии със същото нещо. И субсидия да получават само тези, които си плащат данъците. Министерство на земеделието не е социално министерство. Нашите фирми трябва да станат „бели” фирми”, беше категоричен Найденов. Той каза, че по време на срещата премиерът е дал данни, че миналата година само 27 аграрни специалисти са завършили университет. „Този сектор се нуждае от кадри. Не може да караме земеделските производители на станат агрономи или животновъдите да станат ветеринарни лекари”, каза министър Найденов.

Той обясни, че средствата по мярка 121 са били свършили преди настоящото ръководство на министерството. „Когато влязох през юли ми докладваха, че парите са свършили”, каза още той. Министърът посочи като проблем, че техниката в българското земеделие е стара. 55-56 хил. са регистрираните трактори в България. 1700-1800 трактори са до 10-годишна възраст, над 45 хил. машини са над 10 години. Около 20-25% от техниката в България е обновена, като темпът на обновление на техниката е около 4-5%. 11 хил. сеялки са над 10-годишна възраст. Нито един проект във ДФЗ „Земеделие” не може да мине с европейско финансиране, ако не отговаря на всички европейски изисквания. Утре ще има подписване за финансиране на проекти по мярка 121 от стария прием.

Не знам дали технически ще успеем да се подготвим за тази година, за да обвържем плащането на субсидии за производителите с плащането на данъците. Те ще си получат субсидиите преди да са платили данъци. Ние имаме една година да се подготвим.

„Само в четири страни няма данъци върху субсидиите от ЕС. Ние приехме да минем към мек вариант за облагане. Няма да бъдат директно облагани субсидиите, а субсидиите ще бъдат прибавяни към общия оборот на производителя. И тогава данъци ще се плащат към печалбата”, каза д-р Найденов. Той подчерта, че това е мек вариант на облагане. По отношение високите цени на слънчогледа и на царевицата през тази година, земеделският министър обясни, че годината е била много добра. „Навреме получените европейски субсидии, които са усвоени на 100%, реално над 1 млрд. влезли в земеделието, даде резултат. Като цяло ръстът в сектора е 16% и имаме положително търговско салдо”, каза още той. Д-р Найденов посочи, че има проблем с човешкия ресурс. „Хората не може да са пенкилер – собственикът на фирмата да е агроном и работник, и всичко. Имаме хиляди пи-ари, мениджъри, а нямаме специалисти в аграрния сектор”, каза още той.

Когато делът на земеделието в Брутния вътрешен продукт (БВП) е над 5,5%, тогава е много добре за земеделието, но останалите сектори трябва да наваксват изоставането си. „Мисля, че в България делът на земеделието е около 9% от БВП. Това е изключителен ръст, но ние само със земеделие не можем. Трябва да се потърсят начини за стимул на останалите сектори. Земеделието може би ще бъде единственият сектор в световен мащаб, който ще се възползва от световната криза“, каза още земеделският министър. Той обясни, че идеята плащането на европейски субсидии за производителите да се обвърже с това дали са платили данъците си е възникнала днес и предстои да бъде обсъдена. „Министерството на земеделието и храните не е социално министерство. Ще даваме пари, където има реален бизнес. Не може да идват при мен и да казват „гледам пет крави, дай ми пари“, категоричен беше д-р Найденов. / Росица ГЕОРГИЕВА | Агенция „Фокус“

Коментирай:

comments

To Top