В добричкото село Поручик Гешаново се проведе за пръв път в страната изложението „Ден на полето“. Организатор на събитието е Добруджанският съюз на зърнопроизводителите.

„Благодаря на всички колеги, които са тук с нас и с които работихме неуморно, за да се случи това събитие. Идеята за полските дни в Добруджа е резултат от обединението на зърнопроизводителите, на съвместни усилия и дружески отношения, защото заедно сме по-силни. Ние сме визионери, а добруджанците са хора с големи сърца“,  каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Председателят на НАЗ Костадин Костадинов обяви, че се обмисля разширяване на Дните на полето с нови локации – две в Южна България и  още една в Северна България.

На изложението за първи път това лято фермерите ще видят 200 хибрида слънчоглед и царевица, отгледани при едни и същи почвено-климатични условия.

„Фестивал на хляба в Златна Добруджа“ – под това мото преминава втория ден от Дните на полето – 27 юли. Организирани са различни прояви, посветени на зърното, добиването на брашно, месенето и изпичането на хляб и различни тестени изделия. В програмата са включени още демонстрации, открита работилница за деца, изложба и други.

Успоредно с Фестивала на хляба ще вървят полевите демонстрации на земеделска техника. Наред с това – на 27 юли от 15 до 16 часа е предвидена лекция, свързана с неприятелите по слънчогледа и царевицата. Лекторите ще бъдат експерти от Министерство на земеделието, Аграрен университет – Пловдив и БАБХ.

Третият ден от мащабните полски дни отново започва с полева демонстрация и така през целия ден, земеделците ще видят представяне на сеялки, пръскачки, демонстрация на дронове, комбайни и ремаркета.

От 15 часа на 28 юли е насрочено представянето на Европейския цифров иновационен агрохъб. Лектор ще бъде Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации. Тя ще се спре и на новите изисквания в сектор „Земеделие“ в следващия програмен период.