Новини

Ежегодната дарителска кампания по проект „Хляб на мира” бе проведена в Добричка област

11.09.2018 г., гр. Добрич. По инициатива на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Областен съвет на Български Червен кръст – Добрич се проведе ежегодната дарителска кампания на хляб, произведен от ръж по проект „Хляб на мира”. Стелиян Стоянов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, и Добри Драгнев, председател на ОС на БЧК-Добрич, предоставиха ръжен хляб на диабетноболни и представители на диабетно дружество „Добруджа“ в Добрич и Домашен социален патронаж – Община Добричка, а по волята на дарителя ръжените хлябове са разпратени до всички осем общини в област Добрич.

Тази година ръжта по международния проект „Хляб на мира“, чийто официален партньор за България е НАЗ, бе отгледана в землището на гр. Генерал Тошево с домакин „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево. Богатата реколта позволи да бъдат приготвени 600 хляба, които бяха дарени на хора със специални хранителни потребности.

Ръжта „Хляб на мира“ се произвежда ежегодно в рамките на участието на НАЗ в европейския проект „Хляб на мира“. Всяка година представител на Асоциацията от различен регион на страната поема отглеждането на културата. До този момент реколтата през годините беше произведена в стопанствата на: Ангел Вукодинов, член на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, бивш председател на НАЗ (за 2014 г.); Мариела Йорданова, член на УС на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието (за 2015 г.); Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, и Теодор Тодоров, бивш председател на Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат (за 2016 г.) и Димитър Мачуганов, бивш зам.-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч (за 2017 г.).

Повече за информация за Проекта „Хляб на мира“ можете да намерите на https://www.grain.bg/ и http://www.friedensbrot.eu/en/.

Коментирай:

comments

To Top