Капитан Адреево. От 12.00 ГКПП Капитан Адреево е блокиран от протестиращи земеделски производители и блокадата ще продължи до 14.00 часа. Това каза пред Агенция „Фокус” Тенчо Тенчев – координатор за Стара Загора, Хасково, Свиленград от Националния комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие”.

Около 320 тежки селскостопански машини над 600 души са блокирали пункта.
Не мога да кажа дали има много чакащи автомобили. Ние се извинихме на хората за неудобството, но искаме да бъдем разбрани – искаме подписаната финансова рамка, която беше обсъждана толкова дълго време, да бъде изпълнена – каза той.

След 14.00 часа ще освободим гранично- пропускателния пункт, машините ще останат на стоянка и Инициативният комитет от десет земеделски асоциации, които организират протеста, ще вземат решение дали утре денонощно да бъде затворена границата. Един от вариантите е този – това ще бъда обсъдено довечера, тъй като очакваме развитие по нашия въпрос– каза Тенчев.

Управляващите са отговорни и мъдри хора – а, това, което правим, най-малко искаме да го правим, защото хиляди конски сили са съсредоточени да правим не това, за което са предназначени – посочи Тенчев. По думите му – от тук нататък ще се решава ден за ден как ще продължи протестът.

Ако Инициативният комитет реши хасковската и старозагорската група заминава за Видин или за София, където се реши – там, но сме решени до край да отстояваме тези правила, за които управляващите толкова много говорят – а самите те не ги спазват – каза Тенчо Тенчев.

Видин. Колона от около 20 трактора и други 20 коли преминаха в протестно шествие през Видин, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин. Земеделските машини и колите в шествието носеха българския трибагреник. Протестиращите земеделски производители се събраха в района на ТЕЦ-а, от където колоната, предвождана от полицейски патрул, потегли към Видин. Шествието премина през града, пред пощата с клаксони и развети знамена, от там колоната се отправи отново на сборното си място на изхода на града.

Зърнопроизводителите, подкрепени от други браншови организации от сектор „Земеделие” протестират срещу неизпълнението на договорените задължения между Националната асоциация на зърнопроизводителите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието за изплащане на цялата сума от договорените 570 млн. лв. за 2011 г. за сектора.

Сливен. Около 300 тежки автомобили, трактори и комбайни блокират Пътен възел „Петолъчката” край Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Сливенските земеделци са с около 150 машини, а останалите са на техни колеги от Карнобат и Ямбол. Земеделците са категорични, че блокадата на пътния възел ще продължи до тогава, докато правителството не изпълни подписаното с тях споразумение за 230 млн. лв. за субсидии и връщане на акциза върху горивата за около 75 млн. лв. Земеделците са готови да преговарят с правителството и да чуят техните предложения, но не желаят да отстъпват от това, което е подписано като споразумение. Освен това земеделците призоваха и банкерите да се включат в техния протест, защото забавянето и липсата на субсидии води до невъзможността да обслужват кредитите си за закупената техника. „Селскостопанската техника е скъпа и ние нямаме друг начин освен да теглим пари от банките, за да я купуваме. Това, че правителството дължи на нас пари води до невъзможността да обслужваме кредитите си, затова трябва да имаме подкрепата и на финансовия сектор”, категорични са земеделците. В момента пътен възел „Петолъчката” е затворен. По първоначална информация блокадата ще остане до 14.00 часа. Блокиран е и пътят за турската граница от ямболски земеделци. Блокадата е до село Лесово.

Бургас. Част от бургаските зърнопроизводители ще запушат страничните обходи за движение при Петолъчката, там, където се отклоняват автомобилите. Това съобщи за Радио „Фокус”-Бургас Янчо Проданов, зърнопроизводител от Бургаско, който участва в протестните действия на Петолъчката. По неговите думи Петолъчката е затворена на цяло и към момента там няма размирици. Около 200-250 селскостопански машини има на място, като протестиращите земеделци са около два пъти повече, според Проданов. Според Проданов организаторите на протеста са се срещнали преди обяд с премиера Бойко Борисов, но при срещата няма постигнати резултати. Протестните действия ще продължат до по-късно днес, ако не бъдат постигнати резултати, ще продължат и утре.

Пловдив. Пловдивските и пазарджишки зърнопроизводители вдигнаха блокадата на главен път Пловдив-Карлово, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Протестът започна с песента „Къде си вярна, ти, любов народна”, а приключва с песента „Моя страна, моя България”. Досега пред тракторите, блокирали пътя, се извиваше тракийско хоро. В него се включиха около десетина души, повечето от тях едри земевладелци, които приканиха и останалите – техни работници да се включат в хорото. Дори от мегафона се чу реплика – няма да има безплатни купони за храна за тези, които не се хванат на хорото. Все още няма яснота дали протестът ще продължи и утре. Очаква се това решение да бъде взето до следобед днес.

Варна. Движението по пътя Варна – Бургас е затруднено заради протестното шествие на зърнопроизводители от община Аврен. Това съобщи за Радио „Фокус”-Варна зърнопроизводителят от община Аврен Свилен Радев. В протестното шествие участват около десет селскостопански машини. Шествието се движи от село Близнаци в посока местност Харамията. Пътят не е затворен, но движението е затруднено. Образувала се е колона от автомобили. Все още няма взето решение за затваряне на главния път. Има плакати с надписи „Защо излъгахте народа предизборно, че земеделието ще бъде приоритет за ГЕРБ” и „Искаме възстановяване на акциза на горивата до края на 2011-та година”.

Ямбол. Близо 150 селскостопански машини потеглиха преди минути от Елхово към ГКПП-Лесово. Това съобщи координаторът на протестните действия за Ямболска област Николай Димов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Сливен. Колоната затруднява движението по главен път 1-7, тъй като по него се движи ТИР-потокът от и за Турция. Очаква се машините да пристигнат на пункта към 13.00 часа. Тогава протестиращите ще решат дали да блокират българо-турската граница. Около 20 селскостопански машини от Ямболско ще се включат и в протестните действия на Петолъчката.

Русе. Протестиращи зърнопроизводители ще спрат за час движението по Дунав мост, съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на националната асоциация на зърнопроизводителите. Около 300 машини-трактори и земеделска техника от област Русе, Силистра и Разград са се събрали на околовръстното шосе в посока Дунав мост и предстои да започнат непрекъснато движение по кръговото кръстовище. Така на практика ще бъдат блокирани посоките към Румъния, Силистра и София, обясни Караиванов. Ще се пропускат само линейки и автомобили със специален режим на движение. Очаква се около 15,00 часа към протестиращите в района на Дунав мост да се присъединят и зърнопроизводители от Търговищко, от района на Попово. Караиванов посочи, че се очакват диалог и реални резултати в посока решаване на проблемите в сектора от срещата с премиера Бойко Борисов.

Велико Търново.
От Пушевски кантон край Велико Търново вече пътува колона от над 30 машини към Плевен и по пътя към колоната се присъединяват местни земеделци. Това съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Христо Петров от Регионалния фермерски съюз в Павликени. Голяма група земеделска техника се е присъединила към протестиращите в района на Павликени. Излизането на протестно шествие е било решено снощи на срещата в Арбанаси.

Сливен. Около 200 тежки земеделски машини потеглиха от Петолъчката към столицата. Това са представители на различни земеделски съюзи от Бургаска област, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Според производителите решението е взето заради липсата на диалог за изплащането на субсидиите за следващата година в пълния им размер, както и за неизплащането на акциза върху горивата от около 75 млн. лв. Земеделците подчертават, че протестът им не е политически, зад тях не стои нито една партия, а е възникнал спонтанно заради тежкото положение в сектора. Земеделците са готови да останат пред Народното събрание и до Нова година, според тях те имат ресурса да издържат и да получат дължимото от държавата. В момента техните колеги от Сливен и Ямбол решават дали ще останат и ще блокират Петолъчката на главния път София – Бургас или ще потеглят към столицата. Около 12 часа ще отнеме пътят от Сливенско до София. Земеделците възнамеряват да карат с около 20 км/ч, за да могат и жителите на цяла България да се запознаят с исканията им и да получат подкрепа.

Пловдив. Зърнопроизводителите от Пловдив и Пазарджик от днес са в гражданско неподчинение, тъй като до момента няма чуваемост от страна на управляващите. Единствено министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се опитва да лавира и успокоява тона, каза Марин Илиев, председател на Контролния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Днес разрешение на за блокиране на главния път Пловдив-Карлово е дадено само от община Марица. От полицията няма разрешение. Днешният трети ден на протест съвпада и с деня на зърнопроизводителя Андреевден. По тази причина зърнопроизводителите играят народни хора и по този начин изказват протеста си. Предстои на мястото да пристигне свещеник, който ще отслужи молебен за здраве.

Зърнопроизводителите от Пловдивски и Пазарджишки регион ще блокират днес Карловско шосе при село Труд вместо при Пловдив. Тракторите, които са над 150, ще блокират шосето за половин час от 12.00 до 12.30 часа. Според Марин Илиев, председател на контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите, те са съгласни на частични компромиси, но какви точно ще стане ясно след срещата, която се провежда днес при премиера Бойко Борисов. Засега те изчакват резултатите от нея.

Свищов. Земеделците от Свищовски регион с над 70 машини са излезли на протестно шествие от село Горна Студена до село Овча могила. Това съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново координаторът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Димитър Димитров. При село Овча Могила пътят е бил блокиран докато се обърнат машините. Вече се връщат на същия пункт в Горна Студена. Протестиращите земеделци чакат второ нареждане, за да се отправят с техниката към София, тъй като споразумение с министър-председателя няма.

По думите на Димитров в Министерски съвет ще бъде предложено споразумението, което е било коментирано на срещата в Арбанаси вчера. Земеделците са отстъпили с 60 млн. лв. Министър Симеон Дянков не се е съгласил да излезе извън макрорамката на бюджета. Според Димитров лошото е, че няма политическа воля, а парите ги има.