Новини

Зърнената реколта от есенници – застрашена

На 17 октомври,сряда, в Арбанаси УС на НАЗ обсъди есенната кампания и състоянието на посевите.

Ние зърнопроизводителите изразяваме тревога за предстоящата зърнена реколта.

Пшеницата, ечемикът и рапицата са застрашени от трайното засушаване. Днес констатирахме, че посевите са в лошо състояние и вече има пропаднали площи. В началото на стопанската година е ясно, че през 2013 г. ще се произведе по-малко зърно.

Предстои зърнена криза, причинена от суша.

Суша, суша, суша.

Суша климатична. Суша финансова.

Вече сме свидетели на икономически значима суша.

Подложени сме и на финансова суша от правителството; няма възстановен акциз за горивата, въпреки нотификацията на ЕС. Не са компенсирани пропадналите площи с рапица, пшеница и ечемик от изминалата стопанска година.

Българското правителство обяви земеделието за приоритетен отрасъл в началото на мандата си. Зърнопроизводството обаче отново се наказва с Проектобюджет 2013:

1) Няма предвидени национални доплащания;
2) Няма да се възстановява акциза върху горивото за земеделски нужди;
3) Не се залагат средства за компенсиране на пропадналите площи.

На представянето на окончателния вариант на разпределението на средствата за държавни помощи и национални доплащания на вчерашното заседание на Министерски съвет, НАЗ не беше сред поканените да присъстват неправителствени организации.

Ние българските зърнопроизводители сме единствени в Европа, които нямат държавна подкрепа. Ние твърдим, че модерното, на европейско ниво зърнопроизводство, е изход от икономическата криза.

Коментирай:

comments

To Top