Новини

Зърнопроизводителите с трактори блокираха Карловско шосе в посока изхода на Пловдив


Пловдив. Зърнопроизводителите с трактори блокираха Карловско шосе в посока изхода на Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Те ще прочетат протестна декларация. По думите на някои от земеделците, финансовият министър Симеон Дянков е излъгал като е намалил субсидията от 10 на 3 лева. Протестиращите са издигнали лозунги „Дянков излъга, а премиерът???”; „Колко струва министерски подпис”, „Стига лъжи” и други.

Зърнопроизводителите ще протестират и утре, и имат стачна готовност за още 10 дни. Това съобщи пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Според Вукодинов, изпълнението на финансовата рамка, подписана дни преди изборите, е била забравена веднага след тях. Зърнопроизводителите искат веднъж за винаги да се приемат закони, правила и ред в земеделието, за да може то да се развива устойчиво в бъдеще и да бъде конкурентноспособно на европейското. По думите на Вукодинов веднъж завинаги трябва да спрат манипулациите, че секторът е прекалено добре. Той призна, че през последните години наистина секторът е относително добре, но не благодарение на някаква политика на правителството, а най-вече благодарение на световната конюнктура, на добрите цени, на забраната на износ в Русия и на европейското подпомагане. Финансовата рамка от миналата година е изпълнена само в малка част в определени подсектори. Орязването на 240 млн. лева е за всичките 41 млн. декара, които подлежат на подпомагане и за всички 91 000 бенефициенти. Сред исканията на протестиращите е и всички министри да се откажат от постовете си.

На въпрос не са ли получили най-много пари в сектора за миналата година от всички останали, така, както твърдят от правителството, Вукодинов отговори, че те са получили четири пъти по-малко от европейските си колеги и трябва да се борят на европейските пазари.

Добрич. Добруджанските зърнопроизводители излязоха на протест със селскостопански машини, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. Земеделската техника е разположена в три точки в района – Околовръстния път на Добрич, изхода за Генерал Тошево; край село Кардам – пътната отсечка за границата с Република Румъния и на пътя Балчик-Каварна – разклона за село Топола. Към момента има около 300 земеделски машини в трите пункта, каза говорителят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Орлин Танев.

На част от земеделските машини са поставени плакати със следното съдържание „Истината не боли, бъдете честни”, „Земеделието не е политика, а хляб”; „Дянков е лъжец, Бойко ти какъв си?”; „Ясни правила за БГ земеделие, ние не сме чиновници”; „Дянков и честност?! Да, да, ама не”; Не убивайте българското земеделие”. Това са част от посланията на протестиращите, отправени и към управляващите и към обществеността. По думите на Кирил Жендов, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите, добруджанските фермери са обидени от отношението на управляващите към тях и от „назидателния пръст на Дянков към тях”.

Коментирай:

comments

To Top