Новини

Зърнопроизводители от Стралджанско изразиха недоволството си от политиката по отношение на сектора

Стралджа. Зърнопроизводители от Стралджанско подкрепят стачката, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Сливен. Няколко представители на земеделски кооперации, арендатори – зърнопроизводители се явиха днес на обявения сборен пункт – пистата Зимница, за да изразят недоволството си към политиката на правителството по отношение на земеделските производители. Липсата на селскостопанска техника те определиха като предварително свое решение. Тютюнопроизводителят Сюлейман Джамбаз от Зимница потвърди, че се солидаризира с исканията на зърнопроизводителите . Изрази и готовността на всички земеделски производители от страната да се обединят в един съюз и да стачкуват съвместно до постигане на успех. На този етап исканията на зърнопроизводителите ясно са посочени в писмена декларация, която е представена на вниманието на земеделския министър. Отчаянието е движещата сила на протеста, счита Живко Николов от Александрово, който е прекъснал работата си на полето, за да е сред колегите си. Арендаторът обработва около 2000 дка земя предимно с пшеница, ечемик, кориандър, но не се чувства спокоен. Средният добив в този полупланински район достига при най-добрите години около 300 кг на декар. Миналата година застрахователите не признали щетите от наводненията в размер на 75 000 лв., поради невъзможност за ремонт прекратил и концесията на язовир, четири месеца ходил по мъките, за да си осигури банков кредит и сега е на ръба на оцеляването. Готов е да се откаже от земеделието, защото не вижда никаква перспектива за този отрасъл. С надеждата за решаване на проблемите чрез диалог и отпускане реални субсидии за земеделието, зърнопроизводителите са готови да участват и в протеста в столицата.

Велико Търново. Продължават протестните действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие” и утре. Във Великотърновска област протести ще има на двата пункта край селата Пушево и Горна Студена. Това съобщи за Радио „Фокус”-Велико Търново Христо Петров от Регионалния фермерски съюз в Павликени. Земеделците предвиждат машините от село Пушево да тръгнат до Велико Търново, където да премине протестно шествие. „Ще продължаваме докато не стане нещо в нашия сектор”, заяви фермерът. На Горна Студена са се включили около 30 машини и 50 души, а на другия сборен пункт около 50 машини и 100 протестиращи. Земеделците и на двата пункта не са блокирали пътища. По думите на Христо Петров в последните две години земеделците са направили много компромиси. Като пример той посочи националните доплащания, където сумата не е и наполовина от договорената. Според фермера, каквото е трябвало да направи земеделският министър Мирослав Найденов го е направил, но решението за финансирането не зависи от него.

Карнобат. 200 зърнопроизводители с около 110 – 115 трактора от Бургаско протестираха край Карнобат до 14.00 часа, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас председателят на Съюза на зърнопроизводителите в региона Николай Киров. Протестните действия ще продължат и утре, до вземане на решение за тяхното спиране. Техниката остава днес край Карнобат с пазачи, не се предвижда затваряне на пътища. Протестите продължават утре от 10.00 часа. По думите на Киров утре сигурно ще има затворени пътища. Бургаските зърнопроизводители предвиждат протести по пътя Карнобат – Сливен, където в рамките на час-два ще има затруднение на движението, след което отново ще спрат в Карнобат и ще продължат да изчакват диалог с правителството. „Трябва, както бяхме единни и отговорни при подписването на финансовата рамка преди изборите, сега искаме, ако има някакви проблеми и нещо за решаване, правителството и Симеон Дянков да извикат нашата управа, за да се проведат някакви преговори и да се получи диалог”, обясни Киров. Без срещи и разговори няма да бъде прибрана селскостопанската техника, категоричен бе той, като допълни, че дори ще става повече на брой. Той обясни, че всички колеги на зърнопроизводителите от бранша „Земеделие” ги подкрепят. „Ние искаме правила. Не протестираме толкова за финансовата част на рамката, въпреки че това е също много важно, но ние бяхме потребени по някакъв начин, което е обидно”, разясни Киров. Той допълни, че всяка година всъщност се увеличават европейските пари за зърнопроизводителите, а не националните. „Националните средства миналата година бяха 310 млн. лева, по 10 лв. на дка, а тази година са 80 млн. лева по 2.5 лв. на дка”, обясни зърнопроизводителят. Браншовиците не са против средства да получават и колегите им от другите сектори. „Единствено ние в Европа не получаваме горива с освободен акциз. Акцизът се взима за машини, които се движат по пътищата в пътната артерия. Нашите машини се движат в полето”, обясни още Киров. Той допълни, че 1.060 млрд. лева получава целият сектор „Земеделие”, а не само зърнопроизводителите. Всеки получава единно плащане на дка и това са европейски пари, обясни зърнопроизводителят. „В цяла Европа колегите получават повече от нас, как да бъдем конкурентно способни”, допълни той. Киров запита поради какви причини преди един месец зърнопроизводителите са били извикани да подпишат финансовата рамка, а преди подписването на бюджета не са били извикани отново за да им бъде обяснено, че няма достатъчно средства. Той обясни, че зърнопроизводителите са щели да се съгласят с тези факти. „При предните правителства получавахме акциза обратно по 4 лв. и 20 ст. на дка. При предното правителство бяхме освободени от данък печалба, а сега плащаме и него. Горивата бяха на един лев и нещо, а сега 2.60 лв. за литър дизелово гориво, тортта от 400 лв. стана 620 лв. И при нас нещата се изменят, какво да правим ние”, обясни още той. По неговите думи е нужен диалог.

Коментирай:

comments

To Top