Разчитахме, че забраната за внос на украинско зърно може да падне след 15 септември, разочаровани сме от нейното удължаване. Това коментира в “Денят започва” преработвателят Яни Янев.

По думите му мярката не е оказала никакъв ефект върху цените на слънчогледа, тъй като нашите цени са обвързани с тези на външните пазари. През този период цената на външните пазари падна, коментира Янев.
Ние сме “За” всякаква форма на подпомагане на земеделските производители, но това е една непазарна мярка, допълни Янев.

Производителят Илия Проданов изрази друга теза – по думите му има достатъчно слънчоглед в България, по складовете има около 600 000 тона стара реколта, новата реколта се очаква да достигне 2,2 млн. тона, което е абсолютно достатъчно за следващата 1 година. Слънчоглед има достатъчно, няма риск България да остане без олио. Забраната се отрази на цената – някъде около 120 лв. повече за тон, което за нас означава по-малко загуби, каза още Илия Проданов.

В момента цената на слънчогледа е около 750-770 лв. за тон в различните части на страната. Себестойността, на която е произведена старата реколта, е около 1000 лв. за тон, допълни Проданов. Ние сме наясно, че себестойността на продукцията, няма как да я достигнем, но всеки лев отгоре върху цената означава по-малко загуба за нас като производители.

Яни Янев коментира, че вътрешният пазар на слънчоглед е около 250 000 тона годишно. Останалото количество е предназначено аз експорт. Янев обясни, че цените на олио се определят от тези на външните пазари и потвърди, че няма заплаха за благосъстоянието на преработвателите.

България има златна среда относно слънчогледа и имаме прекрасно развита преработвателна промишленост, ние сме работили заедно назад в годините и затова тази промишленост се е развила до такава степен, заяви Проданов. Той припомни, че българският слънчоглед назад в годините никога не е изнасян, а основната търговия винаги се е случвала в страната. При нас, зърнопроизводителите, въпросът стои на оцеляване, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Проданов очерта и разликите между българския и украинския слънчоглед. Разликата е там, че украинците продават не на пазарни цени, тъй като са различни условията, при които те произвеждат. Европейските изисквания, които родните земеделци трябва да изпълняват, допълнително увеличават себестойността на продукцията. Освен всичко друго – те продават в условия на война, затова е толкова ниска цената. Председателят на НАЗ напомни, че преди войната също е внасян слънчоглед от други страни, но не в такова голямо количество. Тази година Украйна очаква рекордна реколта от 14 млн. тона и вносът, който е възможен да се случи в България ни плаши.