Новини

Ефективни протестни действия в цялата страна


София. Ефективни протестни действия в цялата страна започват от днес неправителствените организации от сектор „Земеделие“. Обявеното начало на протестните действия е 10.00 часа. Протестът ще се изразява в изкарване на машини и хора по указани маршрути и последващо затваряне на пътища и гранично контролно-пропускателни пунктове.

Неправителствените организации от сектор „Земеделие“ в нарочна декларация дадоха срок на управляващите да се преразгледа и промени внесеният закон за Националния бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие” 2012 г. За този период обаче не се осъществи диалог, се казва в обръщението, изпратено от Национален комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие“.

Обръщението е подписано от Асоциация на земеделските производители в България; Национална асоциация на зърнопроизводителите; Българска асоциация на собствениците на земеделски земи; Национален съюз на земеделските кооперациите в България; Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010; Българска асоциация на фермерите.

Стара Загора. Над 150 машини преминаха през Стара Загора и се насочиха към Свиленград. По пътя се вливат в колоната от Хасково. В протеста на земеделските производители за район Стара Загора, Хасково, Свиленград, ще участват около 300 машини и около 1200 души. Това съобщи за Агенция „Фокус” Тенчо Тенчев, координатор за район Стара Загора, Хасково, Свиленград. Машините се събират на паркинг Клокотница, за да тръгнат към ГКПП Капитан Андреево, допълни Тенчев. Сборен пункт за протестиращите е квартал Кольо Ганчево, Стара Загора. Маршрутът на протеста е в посока от Стара Загора към ГКПП Капитан Андреево.

Неправителствените организации от сектор „Земеделие” в декларация дадоха срок на управляващите да се преразгледа и промени внесеният закон за Националния бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие” 2012 г. За този период обаче не се осъществи диалог, се казва в обръщението им.

Видин. Видински зърнопроизводители, подкрепяни и от други браншови организации в сектор „Земеделие”, се събраха на изхода на Видин в района на ТЕЦ-а на протест днес, предаде репортер на Радио „Фокус”-Видин. Над 50 трактора бяха паркирани на паркинга. Присъстващите носеха българските трибагреници, а началото на митинга започна с националния химн. Пред присъстващите председателят на видинската организация на зърнопроизводителите Александър Александров прочете протестната декларация, в която земеделците протестират срещу неизпълнението на договорените задължения между Националната асоциация на зърнопроизводителите, Министерството на финансите и Министерството на земеделието за изплащане на цялата сума от договорените 570 млн. лв. за 2011г. „Ние сме притеснени и възмутени от отношението към сектор „Земеделие”. Държавният бюджет е олицетворение на прилаганата политика на всяко правителство. За България, според предизборната платформа на ПП ГЕРБ, това е земеделието. Последните три години се води диалог, след който се стигаше до подписване на споразумения, които впоследствие оставаха на думи и не се реализираха от изпълнителната власт. Това подлага на риск поминъка на над 500 000 семейства”, каза Александров.
След това за пет минути колона от трактори затвори главния път Е-79. Редът и сигурността на протеста бяха осигурени от няколко патрулки. За минутите, в които пътят бе блокиран, в двете посоки се бяха събрали около 30-ина превозни средства.

Земеделците уточниха, че тепърва ще се вземе решение как ще се процедира по-нататък, утре предстои и събиране на Националния стачен комитет.

Ямбол. Протестиращите земеделци от Ямболска област се събират на пистата до село Тенево, предаде кореспондентът на радио „Фокус“ – Сливен. Засега там има около 20 селскостопански машини, като всеки момент се очаква да пристигне колоната от машини от общините Елхово и Болярово. Зам.-председателят на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област Динко Жеков заяви, че днес не се предвижда извеждане на машините по главен път I -7, както и блокиране на ГКПП Лесово. До довечера ще се съберем от всички краища на Ямболска област. Машините ще останат тази нощ тук на пистата, ще има охрана, която да ги пази, каза Жеков. Той посочи, че ако междувременно бъдат потърсени за разговори от правителството и бъде постигнато споразумение протестите ще бъдат преустановени. Министър-председателят приема нашите протести лично, но ние нямаме политически искания да сваляме правителството. Обидени сме от отношение на министър Дянков към бранша, който носи печалба за държавата. Знаем, че няма пари в държавата, но се надяваме да проявят разум, защото тази година при по-дребните земеделци нещата не са никак положителни и е възможно да се стигне до фалити, каза още Жеков и допълни, че с намаляването на националните доплащания ще се намали и рентата. Жеков посочи, че настояват правителството да си изпълни обещанието. „Тези 570 млн. лв., които бяха подписани като споразумение с нас, няколко дни преди изборите да ги предвидят за бранша”, каза Жеков. В протеста освен от Асоциациите на земеделските производители и зърнопроизводителите участват и собственици на земеделски земи и фермери.

Гоце Делчев. Земеделски производители от района на Гоце Делчев излизат на протест утре. Това съобщи Владимир Шаренкапов, член на УС на Националната асоциация на картофопроизводителите, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Пирин. На проведена среща тази сутрин в Гоце Делчев земеделски производители от региона са решили, че ще се включат в протестните действия от утре, като протестът ще бъде мирен. Той ще започне в 9.00 часа на разклона за село Мосомище, който се намира на главния път Гоце Делчев – ГКПП Илинден. Земеделските производители ще излязат на протест с машините си, с които обаче няма да блокират движението по пътя. Те ще бъдат оставени от страни на пътя през целия ден, най-вероятно и през нощта. Земеделските производители ще бъдат в стачна готовност и ще очакват нареждания от организаторите на протеста на национално ниво. Не е ясно колко хора ще се съберат на предстоящия утре протест, но очакванията са да има поне 20 – 30 трактора и толкова земеделски производители. По-голямата част от тях се очаква да бъдат картофопроизводителите, но ще има също зърнопроизводители, както и тютюнопроизводители. „Протестираме срещу рамковото споразумение, от което се отказаха”, каза Владимир Шаренкапов, който е сред най-големите картофопроизводители в района на Гоце Делчев. Сред причините за протест на земеделските производители в района са също високите цени на горивата, както и високите цени на водата за поливане в Гоцеделчевско. Според Шаренкапов, местните земеделци са притеснени от Напоителни системи, тъй като в последните две години цената за доставка на вода е много висока. Друга причина за участие в протеста са субсидиите. „Те са договорени нещата. Преди изборите обещаха тези 280 милиона, а сега веднага след изборите ги махат, значи не държат на споразумението, което е подписано”, каза още Шаренкапов.

Пловдив. Земеделците вдигнаха блокадата на Карловско шосе в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Протестът продължава по същото време утре. В 9.30 часа машините ще се съберат в пловдивското село Труд, а в 10.00 часа ще бъдат в Пловдив. За утре вечер е насрочена среща на инициативния комитет на протестиращите, за да се обсъдят по-нататъшните действия. Обещаното им разрешение за протест е за 15 дни. От трибуната председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов призова за толерантност по време на протестите към полицията и към обществото. Тракторите, подредени в колона, тръгнаха към село Труд, където ще останат до утре.

Сред автомобилите на протестиращите имаше само два-три луксозни джипа, за разлика от миналогодишния протест, когато луксозните джипове се набиваха на очи.

Над 70 % от техниката, извадена на протеста, е модерна и обновена, останалите са стари трактори на по 20-30 години.

Коментирай:

comments

To Top