Новини

Стотици земеделци протестираха в различни части на страната

Само ако министър-председателят Бойко Борисов покани ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), нейните представители ще се отзоват на среща в Министерски съвет. Това обясни пред Агенция „Фокус” заместник-председателят на УС на НАЗ Васил Петров, който се намира на протеста в Разград. По-рано от земеделското министерство обявиха, че двамата министри Мирослав Найденов и Симеон Дянков ще се срещнат със зърнопроизводителите в Министерски съвет. Петров заяви, че са получили поканата, но тъй като много пъти са се срещали с двамата представители на кабинета, ще отидат на среща само, ако бъдат поканени от премиера Борисов.
„На Найденов и на Дянков не им вярваме. Искаме среща с премиера, за да сме сигурни, че нещо ще се случи, ако ще се случи”, уточни Петров. „Ние сме ходили на много срещи с Дянков и с Найденов – нищо не се е случило”, допълни той.

Васил Петров коментира, че от правителството не е трябвало да подписват меморандума с НАЗ от 8 юни 2010 г. „Ако това, което е подписано в меморандума, не може да стане, защо тогава ние обещано? Някои трябва да гарантира правила, по които да работят всички”, попита той.

Протестът в Разград протича по план. Съгласуван е с органите на МВР. Той се провежда на пътния възел Околовръстно шосе – Кубрат и Околовръстно шосе – изхода за Шумен. Събрали са се около 90 души с около 80 селскостопански машини.

На въпрос дали може да се говори за някакъв политически елемент в протестите на зърнопроизводителите той заяви: „Не знам, може и да може. Но който говори за политически момент, трябва да го обоснове. Ние искаме правила за бранша и това е единственото ни основание за протест и неизпълнените ангажименти”.

Няма зърнопроизводители, които да са се поддали на някакви политически провокации.
Петров коментира и идеята на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България национални доплащания към директните европейски субсидии да бъдат давани приоритетно на тези зърнопроизводители, които произвеждат пшеница с хлебопекарни качества. „В момента, ако трябва да употребя един спортен термин – някой тупа топката, просто да отклонява вниманието от същността. В Европа има правила за подпомагане на земеделието, не за подпомагане на хлебната пшеница. Не всички произвеждат пшеница. Има хора, които произвеждат маслодайни култури, технически култури и т.н. Това предложение не е сериозно”.

Карловско шосе пред зала „Строител” в Пловдив е блокирано в едното платно в посока Карлово. В обратното платно в посока Пловдив движението е възстановено, предаде репортер на радио „Фокус”-Пловдив. Протестиращите искат оставката на министъра на земеделието и храните, правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в България, незабавно изплащане на националните доплащания на всички земеделски производители и закон и правилник за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди. Протестиращите носят плакати „Искаме национални доплащания”, „Искаме ясни правила за устойчиво земеделие” и други. Те носят и националния флаг. По думите на председателя на Пловдивската организация на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов идеята на този процес не е самоцелното искане на оставка на министъра, а да се стимулира правителството да си свърши работата. Повечето от присъстващите на протеста са крупни земевладелци, които гледат по над 10 000 дка зърнени култури. Повече от тях са дошли на протеста с луксозни джипове. Повечето от техниката, с която протестират зърнопроизводителите, е скъпа и модерна, има обаче и голяма част стари трактори, някои от тях на по 30 години.

Трикилометрова колона от земеделска техника и автомобили се придвижва по пътя Ловеч – Плевен в рамките на националните протести на зърнопроизводителите, които започнаха днес в 20 точки на страната. Пред Агенция „Фокус” председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Ловешка област, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Димитър Мачуганов обясни, че в Ловешко точките на протестите са две – едната в град Луковит, а другата точка е в град Ловеч. В Луковит протестират 75-80 души с 50 машини. Протестиращите от Ловеч са потеглили с около 70 машини от града в посока Плевен. Крайната точка е място след разклона за село Слатина (на 6 -7 км от Ловеч) където стачкуващите, около стотина души, ще направят бивак. Там ще спрат машините, ще хапнат и ще чакат развръзката. Шествието е грандиозно, по думите на Димитър Мачуганов, колегите му натискал клаксони, светят с фарове, развяват знамена. Разрешението за протеста е за три дена.

„Опитваме се да не затрудняваме гражданите. Нашите искания са принципни. Желаем да има ясни и точни правила в сектор земеделие – да бъде коректни към държавата и тя към нас”, заяви той.
Димитър Мачуганов протестира днес със съпругата си – Жана Мачуганова, която се намира също в шествието. Тя е собственик на фирма, занимаваща се със земеделие. Семейство не е единственото, което днес протестира в Ловешко. Поне 50 на сто от автомобилите и техниката в шествието са семейни – съпрузите са в тракторите, а съпругите – в колите. По думите на Димитър Мачуганов доста семейства в Ловешко се изхранват от земеделие. Гръбнакът на земеделието в Ловешко са стопанства от по 3000 – 4000 дка обработваема земя.

Над 120 машини и селскостопанска техника участват в протеста на зърнопроизводителите в Сливен, съобщи за радио „Фокус” – Сливен Петър Байчев, председател на земеделски съюз „Хаджи Димитър”. В момента машините са на Петолъчката и очакват земеделска техника от Карнобат, Бургас и Ямбол. Земеделските производители няма да блокират главния път и пътния възел. На Петолъчката те ще обърнат и ще се върнат обратно. В Сливен обаче на паркинга на Дамарски мост ще се проведе митинг, на който ще бъде прочетена декларация с искания към земеделското министерство.

Земеделците настояват да се изпълнят всички постигнати с правителството договорки, както изплащане на европейските субсидии, така и на допълнителните плащания на площ. След като пристигнат в Сливен, земеделците ще подготвят следващите си действия, което най-вероятно според Байчев ще е пътуване до столицата утре. Националният щаб на протестиращите земеделски производители е изпратил уведомление до кмета на София, че предстои протест пред Министерството на земеделието утре или в сряда. Ако днес не бъде постигнато споразумение, сливенските земеделци ще потеглят с техниката си утре към София по Подбалканския път. Окончателното решение за отпътуване към столицата и протест пред министерството ще се вземе този следобед след като машините се приберат в Сливен и получат информация от Националния щаб.

Около 15 машини от Пазарджишко се включиха в протестите на зърнопроизводителите до момента в Пловдив, очаква се да се присъединят още, съобщи за радио „Фокус”-Пазарджик Ангел Вукодинов, председател на регионалната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите за Южна България. Към протеста се присъединиха земеделци от Черногорово, Ивайло, Блатница и други колеги. Има доста членове от Пазарджишкия район, а като цяло очакваме около 300-400 души със 50 машини. Пазарджишките производители са с трактори и леки автомобили. Сега се събираме на входа на Пловдив, откъм село Труд, след което ще дефилираме по част от улиците на Пловдив, пред зала „Строител” ще прочетем декларацията с нашите искания, каза още Вукодинов. Основните ни искания са четири. Първото от тях е свързано с неспазените ангажименти от страна на правителството. Настояваме също за ясни, точни и устойчиви правила за развитие на българското земеделие във всички сектори, за незабавно изплащане на националните плащания на всички земеделски производители за 2010 година, както и за законова основа за възстановяване на акциза на горивата за земеделските нужди, каквато е практиката в останалите страни от ЕС. Утре зърнопроизводителите в Пловдив ще продължат протеста, като останат на място, а в сряда ще повторят днешния маршрут.

Добруджанските зърнопроизводители излязоха на протест, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Варна. Близо 70 селскостопански машини се събраха край околовръстния път на Добрич, на изхода в посока Генерал Тошево. Зърнопроизводителите в района имат няколко основни искания: оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в България, незабавно изплащане на националните доплащания на всички земеделски производители, закон и правилник за възстановяване акциза на горивата за земеделски нужди. Зърнопроизводителите от цялата Добричка област се присъединяват към исканията на своите колеги от страната. В декларация те припомнят, че сектор земеделие осигурява поминък за над 300 000 души, а рентата, която се изплаща на собствениците на земеделска земя възлиза на приблизително 700 милиона лева и има основен дял във формирането на външнотърговското салдо на страната с продукцията, която този сектор произвежда за износ.

Освен това земеделието формира 10% от Брутния вътрешен продукт. Не на последно място са социалните функции на сектора за съживяване и поддържане съществуването на българското село, грижата за земята и въобще за българската природа. Днешният протест на добруджанските зърнопроизводители е подкрепен от Регионалната асоциация на млекопроизводителите, Националния пчеларски съюз, Националната федерация „Земеделие и горско стопанство” на КТ „Подкрепа”, българската асоциация на биопроизводителите. Протестът не блокира движението по околовръстния път на Добрич, но земеделците се заканиха да продължат израза на недоволство до удовлетворяване на техните искания.

Над 150 земеделски производители от Видин участват в днешните протести на зърнопроизводителите, предаде репортер на радио “Фокус”-Видин. Шествието от около 50 трактори потегли от бившите химически заводи във Видин от Южната промишлена зона. По думите на Александър Александров, представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, те протестират срещу забавените национални плащания и европейски субсидии. По думите на някои от участниците субсидии са получили само някои, които обработват от 5 до 50 декара. За много от участниците не е възстановен и акцизът за горивата, за което те също протестират днес. Повечето от протестиращите заявиха, че нямат задължения към НАП. Един от най-големите зърнопроизводители от Димово заяви, че има задължения към приходната администрация в размер на малко повече от 1 лев и че не може за такава сума да се спират националните доплащания. Протестът е охраняван от полицията в града, като полицейски автомобил се движи пред и зад колоната от трактори. Тракторите ще преминат по надлеза, от където колоната ще продължи по бул. „Панония”. Един от проблемите е, че ще трябва да преминават по надлеза не повече от 2-3 трактора, защото има опасност съоръжението да се срути от тежестта на тежките машини.

Над 50 машини и повече от 100 души участват в протеста на зърнопроизводителите в Силистренско, съобщи за радио „Фокус“-Шумен Марин Калушев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа. Колоната е преминала през центъра на Силистра, а митинг е бил проведен край града, на пътя за Варна, в района на Паметника на Аспаруховите войни. „Оставка на министъра на храните” „Акциз намалена ставка – европейска практика” са част от лозунгите, издигнати от протестиращите. Към момента селскостопанската техника се разпределя на четири пункта по околовръстното шосе на Силистра и ще остане там до 13,00 часа. Машини ще има на пътя за Варна, за Шумен, за Русе- разклона за село Иширково и на разклона за с. Ситово. Какви ще бъдат следващите действия на зърнопроизводителите от Силистра ще стане ясно след съгласуване с Националната асоциация, но по принцип до края на седмицата има готовност на посочените четири пункта да има техника и протестиращи хора. В протеста утре се включват и земеделски производители от община Главиница, 20-30 машини ще бъдат разположени на разклона за с.Зафирово.

Над 250 машини участват в протеста на зърнопроизводителите от Ямболска област, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Сливен. Стотици зърнопроизводители от общините Тунджа, Елхово и Болярово се събраха на пистата до село Тенево. Колоната от селскостопанска техника премина по главен път I – 7, от пистата до село Окоп, без да блокира движението на автомобили. Според Динко Жеков, зам.-председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област, ако до три дни не се постигне взаимно съгласие за решаване на проблемите в сектора не е изключено да се отправят с машините си към София.

Около 130 машини излязоха на протест в Бургаско. Това съобщи за радио „Фокус”-Бургас Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. В момента земеделците са на „Петолъчката” и пътуват към Сливен, след като полицаи са се опитали да ги спрат, тъй като са нямали разрешение да пътуват към „града на 100-те войводи”. Получили са такова и са се отправили към Сливен, за да се срещнат с колегите им от там и от Ямбол. Преди да отидат на „Петолъчката” е имало протест в Карнобат, където отново са припомнили какви проблеми стоят пред тях. „Искаме ясни и точни правила. Ще има протести, докато не се реши проблемът. Искаме оставката на този, който е виновен за тази бъркотия. Трябва да си понесе отговорността. Имахме уговорка до 15 март да са платени европейските и национални доплащания. На около 50% са преведени само европейските пари и то предимно на дребните производители, а на другите – не”, каза още Киров. На въпрос, че според Министерството на земеделието и храните протестът е пресилен, председателят отговори, че е пресилени според управляващите. „Акцизът за горивата не е оправен, субсидиите не са изплатени, няма закон за браншовите организации, както искахме. Тази година няма още Закон за акциза. Намаляването на акциза за горивата беше за миналата година. За тази още няма нищо”, добави Киров.

Между 50 и 60 земеделски машини от Луковитско се включиха в протестите на зърнопроизводителите. В протестната акция участваха и животновъди. Те обиколиха центъра на Луковит и после се събраха на екопътеката в началото на града, съобщи за Агенция „Фокус“ репортер на в. „Луковитски новини”. Протестиращите настояват правителството на Бойко Борисов да спази поетите ангажименти към тях от 8 юни 2010 г. Искат също ясни, точни и устойчиви правила за развитие на българското земеделие във всички сектори, за незабавно изплащане на националните плащания на всички земеделски производители за 2010 година, както и за законова основа за възстановяване на акциза на горивата за земеделските нужди, каквато е практиката в останалите страни от ЕС.

Коментирай:

comments

To Top