Новини

НАЗ участва в международна конференция „Мир и земеделие“

19-21 септември, Литва

Националната асоциация на зърнопроизводителите взе участие в годишната международна конференция „Мир и земеделие“. Тази година страна домакин на събитието беше Литва.

От 19 до 21 септември 2019 г. във Вилнюс бяха поканени всички държави, които са партньори по проекта „Хляб на мира“. От българска страна това е Националната асоциация на зърнопроизводителите, а участие в Конференцията взе председателят на НАЗ Костадин Костадинов. Сред официалните гости беше и заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева.

Проектът се реализира под патронажа на федералния министър на земеделието, храните и защита на потребителите на Германия Юлия Кльокнер. Гости на Конференцията бяха министри и заместник-министри, както представители от министерствата и посолствата на държавите участнички, национални асоциации и изследователски институти – партньори от съответната страна, неправителствени организации и др.

Тази  година акцент в Конференцията бяха младите фермери и предизвикателствата пред селското стопанство и устойчивостта на климатичните промени.

Инициативата на немската асоциация „Хляб на мира“ е провокирана от отбелязването на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, но сдружението има амбицията проектът да се превърне в ежегоден. Освен Германия в него участват още 11 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. „Хлябът на мира“ има за цел да покаже връзката между осигуряването на мира и приноса на устойчивото земеделие за благосъстоянието на населението. Проектът стартира през 2013 г. като всяка една държава-участничка зася ръж на исторически места. Семената ръж бяха изпратени от Хумболтския университет, а добити през 2012 г. от полето около Помирителната църква в Берлин, която се намира на мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена.

Коментирай:

comments

To Top