Интервюта

Наказват ни с акциз, защото жънем и орем


ЖЪЛТ КАРТОН

Наказват ни с акциз, защото жънем и орем

Българските фермери, производители на зърно настояват правителството да спазва постигнатите договорки и подкрепят писмото-предупреждение до управялващите. В Добрич ще бъде първата протестна акция.

На мен като арендатор на 20000 дка земя в Сливенския край според правилата ми се полагат над 140 тона гориво за моите машини, за което плащам акциз. От него предните години до 2009 г. се връщаше 90% като всеки грам изразходвано гориво се доказваше с платежни документи, с извлечения от банкови сметки и т.н. Но през производствената 2009 – 2010 г. това не беше направено. Системата беше сменена и връщаните суми за акциз бяха включени уж към плащанията на декар. Така се стигна до странна ситуация. Някои земеделци са получавали пари за гориво не с документи, а по други начини- заедно с парите на площ. Това се отнася до 10 млн дка от общо 30 млн обработваеми декари за страната. Получавали са ги без да доказват официално употребата на гориво. А и сега получават чрез плащанията на декар допълнителни нерегламентирани средства. Т.е. сумата от 70 млн. лв., която зърнопроизводителите получаваха за акциза на горивото беше разпределена вече не на 20 млн декара, а на 30 млн дка. Така за моите 20000 дка получавам по-малко от това, което ми се полага. Това се отнася за всички зърнопроизводители. Какво се получава? Акцизът, който по принцип е вид наказание за получаване на стоки, неполезни за обществото /алкохол, цигари/ става наказание и за нас производителите на зърно.

НАКАЗВАТ НИ, ЗАЩОТО ОРЕМ, СЕЕМ И ЖЪНЕМ осигуряваме хляба на хората. Получава се така, че не трябва да употребяваме гориво, че не трябва да орем и жънем. Но ние не можем да спрем, няма как да спрем. Оранта и жътвата не са пожелание, а необходимост. Дори и тези 7 л и 300 гр гориво, които ни се отпускат на декар не стигат. Тогава? Нашата организация Национална асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ започнахме активни действия в защита на нашия труд. През ноември 2010 г.ръководството на НАЗ се срещна с премиера и министри, свързани с проблемите на земеделието. И аз участвах в срещата в МС. Тогава договорихме акцизът за 2011 г. да влезе в единното плащане на декар. Сумата от 70 млн лв., отделена за акциза, беше добавена към 220 млн лв., които бяхме договорили предварително. Сумата стана 290 млн лв. И те бяха разпределени по 10 лв./дка. Обаче за идващия сезон 2011 – 2012 г. сумата от 70 млн лв. трябваше да излезе от тези пари и да ни се даде допълнително, защото за сезон 2010 – 2011 не ни беше дадена, а влезе в единните доплащания. Но това не стана. Стопанската 2010 – 2011 върви към края си, ние навлизаме в есенната кампания. Затова УС на НАЗ изпрати Писмо- предупреждение, че договореностите не се изпълняват и поради това ще последват протестни действия. Т.е. ние ще вземем отношение към проблемите, възникнали от неизпълнените споразумения, в които особено важно място заема акцизът на горивата. Ние ще бъдем много твърди в отстояване на нашите искания, ще бъдем твърди не само към министъра на земеделието, но и към цялото правителство, защото то търпи това ненормално положение. А това си е пълна гавра с нас…

Ние ще демонстрираме нашето отношение на 30 август по време на Добричкия панаир. Дали ще ръкопляскаме или ще освиркваме? Това зависи от правителството. Ще бъдем там на изложението със служителите от нашите фермерски стопанства, които са членове на организацията ни. Ще покажем на панаира нашето отношение към това, което са направили властимащите през двете седмици след изпращането на Писмото- предупреждение.

В месеците след срещата на УС на НАЗ с премиера и други отговорни фактори, министри и политици, се оказа, че договореностите не важат. Ние тогава се договорихме по редица въпроси, но договорките бяха колкото да се приберем с тракторите, да не вдигаме повече щум. Сега това няма да стане. Искаме това, което сме договорили да се изпълнява, а не да се правят опити да се противопоставят сдружения от други отрасли на асоциацията на зърнопроизводителите. Не сме съгласни. Това в Добрич ще бъде само първата стъпка. Ще има и следващи. Всичко зависи оттук нататък какво ще се приеме в бюджета. Ние държим твърдо на тези близо 300 млн лв., които сме договорили като всяка година включеният в тази сума акциз да се връща на нас производителите, които доказваме горивото с документи.

Аз бях един от първите, ако не и първият, който постави въпроса за акциза на горивото, който през 90-те години се наричаше „пътен данък“ върху горивото. През 2005 г. предупредих тогавашния министър на земеделието Дикме, че можем да съдим държавата за този „пътен данък“. Смениха го и го нарекоха „акциз“. И тогава се реши акцизът върху горивата да бъде възстановяван на потребителите-земеделци. Беше определна и нормата от 7 л и 300 гр на декар. От 2006 започнахме да получаваме някакви суми и така до 2009 г. Но оттогава започнаха големите проблеми, та до сега. Всичко идва от това, че споразуменията не се спазват. И ние сме наказани, че орем, сеем и жънем. Но няма да отстъпим, ще отстояваме правата си… /Български фермер

Коментирай:

comments

To Top