За 4-та поредна година Националната Асоциация на зърнопроизводителите организира своя агросеминар. По традиция той се провежда в Пловдив, от 27 до 29 ноември. Специални гости на събитието са министърът на земеделието и храните – Десислава Танева, нейният заместник- Васил Грудев, представители на европейската конфедерация на производителите на царевица. След химна на Бълтария и ЕС, форумът беше официално открит от председателя на УС на НАЗ – Румяна Ангелова. Този четвърти семинар е повод за радост и гордост, заяви тя в приветственото си слово. „Защото само за няколко години той се утвърди като полезен и значим форум. Благодаря на членовете на НАЗ, че всяка година ни мотивират да даваме най-доброто от себе си, че ни стимулират да работим още по-добре и да се усъвършенстваме. Благодаря на държавните институции за подкрепата и доброто сътрудничество.“ На всички зърнопроизводители Румяна Ангелова пожела да открият нови производствени технологии и контакти, благодарение на които да стават все по-успешни в земеделските си производства, а на фирмите- много нови клиенти.

Приветствие направи и министър Десислава Танева. „Във ваше лице ние имаме представителен партньор на неправителствения сектор. А в наше лице пък НАЗ има надежден партньор за открит диалог и съвместно търсене на правилните решения на проблемите в селскостопанския сектор.“ Министър Танева пожела на НАЗ да се развива и все така упорито да отстоява интересите си. „Фундаментът за развитие на селското ни стопанство е българското зърнопроизводсво. Вие успяхте да достигнете най-висока конкурентоспособност, съизмерима с тази на европейските ви колеги.“ По време на приветствието си министър Танева информира, че сред приоритетните задачи на министерството е актуализацията на законодателството относно поземлените отношения, което тя определи като „дългосрочна задача, защото това е основата за развитие на българското земеделие.“

Освен това земеделският министър анонсира, че за 2015 г. директните плащания са в размер на над 1 милиард и 400 млн. лв, и намеренията са те да бъдат изплатени в края на януари. Още пък този декември на земеделците ще бъдат изплатени парите за Агроекология, Натура 2000 и за необлагодетелствани райони. Министър Танева разкри и какви ще бъдат държавните помощи, които са нотифицирани за следващата година: за намалена ставка на акциза на горивата, за преотстъпен данък за инвестиции, за качествени семена и за пропаднали площи. Официалната част по откриването на 4-тия Национален семинар на НАЗ продължи с приветствие от страна на европейската конфедерация на производителите на царевица и прочитането на поздравителни адреси, единият от които беше от Американския департамент по земеделие.

След това последва кръгла маса на тема: „Нови правила и схеми по директните плащания 2015 – 2020 г. Екологично насочени площи.“ И този пореден семинар на асоциацията на зърнопроизводителите е с богата и наситена програма. Повече от 15 фирми, водещи в агросектора се включиха в авторитетния форум, който с всяка изминала година се радва на все по-голям интерес. И тази година, освен презентациите в залата, фирмите имат възможността да представят своите продукти или услуги на изложбени площи.

Източник:AGRO.BG
Видео: FERMER.BG
Официални медийни партньори