Новини

Национален протест готвят тракийските зърнопроизводители

11ти юли 2006

С протестна декларация до президента, правителството, Народното събрание и финансовия министър днес Съюзът на тракийските зърнопроизводители заяви намерението си да организира след седмица национален протест срещу нехайството на държавата към проблемите на производителите на зърно. Към нашия протест ще се присъединят земеделци от Плевенско, Добричко и Разградско, каза за БТА Иван Генчев, след проведеното днес разширено заседание на съюза. В края на тази седмица координаторите на протестните действия ще се съберат, за да решат кога и как да започне националния протест. Този път ще искаме и оставки на министри, предупредиха от съюза.

Пазарът на зърното вече започна, а цените са дори по-ниски, отколкото очаквахме, коментира зърнопроизводителите от Южна България. Пшеницата се търгува за 14 ст./кг, а хлебното зърно по 16-17 ст./кг.

Зърнопроизводителите от Южна България продължават да настояват за държавна интервенция на пазара на зърно, за ясен механизъм за връщане на намаления акциз на горивата, за държавна субсидия поне 10 лв./дка и премахване на митата за вносните торове.

БТА

Коментирай:

comments

To Top