05.07.2019 г.

Националната асоциация на зърнопроизводителите откри по традиция официалната церемония за тазгодишната жътвена кампания.

Домакин на събитието беше Монтанският съюз на зърнопроизводителите, а зажънването се състоя в землището на село Вирове.

Официален гост на събитието беше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На събитието присъстваха още народният представител от комисията по земеделие и храни към Народното събрание Ирена Димова, председателят на НАЗ Костадин Костадинов, председателят на Монтанския съюз зърнопроизводителите Веселка Василева, както и колеги от регионалните сдружения на НАЗ.

В духа на българските традиции всички земеделски производители си пожелаха добра стопанска година и висока реколта от качествена пшеница.

„Към момента са ожънати над 22 % от засетите площи с пшеница, които са 11 315 991 дка. Средните добиви възлизат на 537 кг/дка“, обясни министър Танева. Тя посочи, че по последни прогнозни данни, произведеното количество пшеница ще бъде  около 5.6 млн. тона. Десислава Танева уточни, че се очаква добра година при добива на зърнени суровини, тъй като показателите са високи за началото на жътвата. Реколтираните площи с ечемик до момента са над 70 %, а очакваният добив е 500 хил. тона.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов пожела спорна жътва и добро качество на прибраната реколта.

„Пожелаваме всички наши колеги спорна жътва , високи добиви и отлично качество на прибраната реколта. Бяхме свидетели на суха зима, трудности и обилни дъждове, не ни подминаха и градушките, които нанесоха тежки загуби на много наши колеги. Наблюдаваме все по-агресивни климатични промени и това за пореден път ни напомня, че срещу природата не можем да се борим, но можем да намалим щетите от неблагоприятни явления  върху земята ни и продукцията, която произвеждаме. Никой не е по-голям от хляба, както е казал народът ни! Именно затова за нас е чест, че произвеждаме основната суровина за неговото производство – хубавата българска пшеница”, каза още Костадин Костадинов.