Новини

Орязват субсидиите за зърнопроизводство, няма да има и пари за акциз на горивата за земеделие

Вицепремиерът Симеон Дянков не е внесъл в проектобюджета 570 млн. лв. средства от националния бюджет, каквото е записано в споразумението с всички сектори в земеделието“, зави Министъра на земеделието и храните

Успоредно с бюджета на България, ние работим и по реформата на общата селскостопанска политика, където министрите по земеделие от ЕС се опитваме да отстоим позицията, че парите в общата рамка на бюджета на ЕС трябва да бъдат запазени.

В бюджета, внесен от министър Дянков, това не е така, това заяви заяви пред БНТ Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. Според подписано с браншовите организации споразумение, сумата, предвидена в бюджета, трябваше да бъде 570 млн., а в момента тя е 340 млн.

Това са средствата за субсидии, държавни помощи и плащанията на тютюнопроизводителите, посочи той и допълни: „бюджетът на самото министерство е отделна тема, той е редуциран с 4,10% и аз не възразявам срещу него“.

Найденов обясни, че съзнава, че очакваният ръст на икономиката, не само у нас, но и в Европа, не се е случил, но аграрният сектор е единственият, който според данни на Евростат, бележи ръст. Това е и причината външното ни търговско салдо е увеличено 3 пъти. Министърът изрази надежда, че до приемането на бюджета ще бъде намерен начин средствата за селското стопанство да бъдат увеличени.

Ако тези 230 млн. не бъдат намерени, парите за животновъдите, тютюнопроизводителите и зеленчукопроизводителите са гарантирани. Редукцията е единствено от средствата, предвидени за единица площ.

„С орязаните от финансовото министерство пари най-засегнати ще бъдат зърнопроизводителите, тъй като се намалява бюджета за схемите за националните доплащания за единица площ“, категоричен е Найденов. Няма да има и средства за акциза на горивата.

Министър Найденов призова производителите да не реагират спонтанно и да не се стига до стачки, защото министерството на земеделието и храните работи в посока на това парите да бъдат осигурени.

„Имах разговори с Националната асоциация на зърнопроизводителите, които изразиха готовност да протестират“, заяви Найденов.

По думите му след консултации с премиера и финансовия министър се е стигнало до решението тези пари да се търсят от резерви, в това число и продажба на активи.

Коментирай:

comments

To Top