Новини

ОБЕДИНЕНИ И УСПЕШНИ

20151126_135219_Richtone(HDR)

На 26 и 27 ноември 2015 г. в гр. Пловдив, Новотел Пловдив, се проведе ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН АГРО СЕМИНАР под надслов „ОБЕДИНЕНИ И УСПЕШНИ“

Петото издание на форума показва, че Националният агро семинар се утвърди като значимо и авторитетно събитие. Това заяви при откриването на Националния агро семинар на НАЗ председателя на асоциацията Румяна Ангелова.

На откриването присъстваха Румен Христов, Председател на ПК по земеделие и храните, Васил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните, Живко Живков, зам-изпълнителен директор на ДФЗ, Дора Ненова, дир. дирекция Държавни помощи и регулация в МЗХ и Арно Перан от Европейската конфедерация на производителите на царевица.

За деветте години на съществуването си НАЗ се утвърди като най-демократично работещата неправителствена браншова организация в агросектора, посочи в приветствието си зам.-министър Васил Грудев и връчи поздравителен адрес от Министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която бе в правителствената делегация в Китай.

„Зърното и прехраната на населението са елемент на националната сигурност. Не случайно, когато аз имах нелеката задача да се справя със зърнената криза през 90-те, разузнавателните служби на САЩ, Израел и др. пълнеха докладите си с информация за зърнената криза.“ Това заяви председателя на Парламентарната комисия по земеделие и бивш земеделски министър Румен Христов, по време на свое изказване при откриването на Петия Национален агро семинар на НАЗ.

Румен Христов подчерта, че зърнопроизводството е стратегически отрасъл и това трябва да бъде ясно разбрано от много хора в политиката.

От своя страна представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите отново поставиха въпроса за приемането на Закона за браншовите организации, който да регламентира и улесни работата на неправителствения сектор в земеделието.

20151126_140036_Richtone(HDR)

Отпадането на изискването за монтиране на нивомери ифискални устройства е сред най-големите постижения на Националната асоциация на зърнопроизводителите през изминалата година. Това заяви по време на Националния агросеминар на НАЗ Светослав Русалов, зам.-председател на Асоциацията.

Проведохме тежка битка с институциите и най-вече с финансовото министерство, включително излязохме и на демонстративно зареждане на селскостопанската техника по бензиностанциите в страната и в крайна сметка убедихме властта, че монтирането на тези устройстве не е необходимо, посочи Русалов.

Сред успехите на НАЗ Русалов отчете също въвеждането и прилагането на правно основание и регистрация като ЗП за получаване на субсидии по схемите за директните плащания.

20151126_142204_Richtone(HDR)
Живко Живков, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ заяви, че между 10 и 15 декември 2015 г. има готовност за плащане на субсидиите на бенефициентите по мярка 214 Агроекологични плащания по старата Програма за развитие на селските райони.

На въпрос на председателя на НАЗ Румяна Ангелова каква ще с ставката на декар, Живков посочи, че тя остава непроменена спрямо миналата година, а именно 35,50 лв/дка.

Средствата за изплащане на субсидиите по мярката са осигурени и ще бъдат разплатени в пълен размер до края на финансовата година, посочи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Част от акциза за гориво от Агенция Митници ще се възстановява директно по банковите сметки на земеделските стопани като се променя генерално механизмът за прилагане на помощта. Доказване на горивото ще става с разходооправдателни документи. В бюджета за 2016 г. са предвидени 84 млн. лв. за намален акциз на газьола, използван в първичното селскостопанско произодство. Новината бе обявена от Дора Ненова, директор на дирекция Държавни помощи и регулация в министерството на Земеделието. Тя добави, че МЗХ има изготвен проект на Схемата и механизъм, по който ще става реализирането, има и методика и проект на заявление, като всички документи са изпратени за съгласуване в Министерството на финансите. Изпратено е и запитване до ЕК относно това дали може да се прилага акцизна ставка върху гориво, което съдържа биокомпонент.

Националният Агро Семинар на НАЗ се утвърди през годините като широкомащабно събитие и престижен форум за срещи и дискусии на актуални за сектор Зърнопроизводство теми.

Мариела Йорданова, зам. председател на НАЗ обяви конкурс за предоставяне стипендия на студент обучаващ се по аграрни науки. Стипендията ще е на името на Иван Генчев, а критериите, на които трябва да отговарят кандидатите ще бъдат публикувани на страницата на НАЗ.

През 2015 г. участващите търговски компании ще имат възможност да представят своите продукти и технологични решения както в семинарна зала, така и на изложбена площ в рамките на Новотел „Пловдив”. В рамките на двудневната конференция, посетителите ще могат да получат консултации и съвети за по-ефективно управление и увеличаване на производителността на стопанствата си.

20151126_142537

Коментирай:

comments

To Top