Интервюта

Ползването на различни сортове и хибриди разпределя риска в производството

споделя г-н Радко Иванов, председател на една от най-големите земеделски кооперации у нас – ЗК „Житен край“ в с. Екзарх Антимово, общ. Карнобат. На мащабни полета екипът отглежда различни култури, внедрява новостите, експериментира сортове и хибриди и… ежегодно реализира високи производствени резултати.

Редом с различните селекции в стопанството години наред се сее и сортът рапица NS Илия, селекция на Института за полски и зеленчукови култури (НС Семе) в Нови Сад, на внушителните 5000 декара. Това лято средният добив надвишава 300 кг от декар. „Изгодно е да се реколтира този сорт, предлаган от изключителния представител за България – фирма „Пиргос Агро“ ООД. Разходите за семена са далеч по-малко, а потенциалът за добив е висок“ – споделя стопанинът.

 

Жътвената кампания в ЗК „Житен край“ е към своя край. Рапицата е първата култура, която механизаторите прибраха. Тя заема 10 000 декара от обработваемите полета на кооперацията. Стопаните имат опит при реколтирането на маслодайната рапица, те са и първите, които я отглеждат в Южна България (от 15 години). Още тогава при посещение в Нови Сад председателят добива представа за нея, за сортовете, селекционирани в института. Първите количества посевен материал закупува от „Пиргос Агро“ ООД. Полетата, които заделя за рапицата, са различни – и слабопродуктивни, и по-плодородни. Ето какво сподели председателят в кратко интервю за своята практика при отглеждането на рапицата:

– NS Илия е зимен сорт маслодайна рапица, сръбска селекция със среден период на вегетация. Пет хиляди декара бяха засетите площи през стопанската 2015-2016 г. в нашата кооперация. Останалите 5 000 декара са хибриди от други селекции. Разлика при отглеждането им няма, и сега, когато прибрахме реколтата можем да отчетем едни много добри резултати. Плюсовете започвам с това, че NS Илия е директен сорт, при който разходите за посевен материал са доста по-малко от тези на хибридите. Растенията развиха много добър хабитус, искам да подчертая и това, че допълнителни вложения за торене с многокомпонентни торове и листно подхранване не сме правили. Добивите в някои от блоковете надвишиха 300 кг от декар, но осреднени резултатите са 300 кг рапично семе. Само два хибрида превишиха резултата на „NS Илия“.

Прецених, че икономически е по-изгодно отново да се доверим на сорта, инвестицията в посевен материал е една от най-големите, а цената на директния сорт е ниска. 300-350 г семена струват около 5 лв., става дума са декар. И освен всичко това от реколтата можем да си заделим и заготвим семена за идната кампания. Този момент също не е за пренебрегване. Технологията на отглеждане не се отличава от тази на останалите сортове и хибриди.

Сорт Илия е устойчив на ниски температури – припомниха специалистите от „Пиргос Агро“ ООД. – Теглото на 1000 семена е 4,2 г, масленото съдържание достига 45%, а на протеини – 20%. Поради ниското съдържание на ненаситени мастни киселини (по-малко от 1%) и на глюкозинолати (под 20 мм/г семена) маслото, добито от сорта, е подходящо за консумация от хора и за кюспе за животните.

За кампания 2016-2017 г „Пиргос Агро“ ще предлага сорт рапица Илия и доказаните и предпочитани сортове пшеница и ечемик: пшеница (осилести) – 40 S и „Панония“, (безосилести) – „Илина“, „Футура“ и „Ренесанс“; ечемик пивоварен – „Фантазия“ и „Амазон“ и за първа година регистрираният в ЕС фуражен 6-редов сорт ечемик „Рудник“. Семената са сертифицирани от ИАСАС, заготвени са в различни опаковки и третирани с фунгицида Витавакс (по избор на клиента).

На всички третирани семена ще бъде добавен и биологичен тор за по-бързо покълнване и вкореняване на посевите – Славол S, който е биологичен продукт на база на ауксини и бактерии. Всички семена са с кълняемост между 96-98%. През настоящата 2016 на демополетата на ЕТ „Хелга – Светла Стоянова“  в Долна Митрополия най-високи резултати показаха сортовете на Института в Нови Сад. От всички 5 сорта пшеница 4 са с добив над 1000 кг зърно от декар.

Източник: “Агро­вес­т­ник”

Коментирай:

comments

To Top