Новини

Полша бе домакин на конференцията „Хляб на мира“ 2015

DSC03010
21.09.2015 г. Полша бе тазгодишният домакин на ежегодната международна конференция на проекта „Хляб на мира“. Водещи българската делегация бяха председателят и зам.-председателят на НАЗ – Румяна Ангелова и Мариела Йорданова, чието стопанство осигури реколтата от ръж от нашата страна за 2015 г. Участие взеха още и Ася Гочева, организационен секретар на НАЗ и координатор на Проекта за България, както и Марина Бракалова от Постоянното представителство на България към ЕС. Събитието се проведе в гр. Познан под патронажа на полския министър на земеделието и развитието на селските райони, Марек Савицки. Началото на форума бе отбелязано с пресконференция и церемония по предаване на Хляба на мира на Унгария, която ще бъде домакин на конференцията следващата година. Полският министър Марек Савицки и унгарският зам.-министър на земеделието Мартон Битай поставиха акцент върху почитането на хляба, като най-важната и свещена храна. Послания за запазване и подхранване на мира бяха отправени в изказванията на зам.-министъра на земеделието на Германия Петер Блесер и координатора на Проекта за Полша, Михал Матискел. Идея за разширяване на партньорството между държавите-участнички от Централна и Източна Европа, бе лансирана от Мартон Битай. Според него всички 12 страни от Проекта трябва да имат по-значима роля при оформянето на Общата селскостопанска политика на ЕС и да намерят общ език в защита на интересите си.
DSC03036
След пресконференцията, програмата продължи със семинар, на който партньорите в инициативата „Хляб на мира“ представиха участието си през 2014/2015 г. Ръководителят на Проекта д-р Гибфрид Шенк обърна внимание на важността от укрепване на европейските ценности, а също от разпространяване и достигане на позитивните послания на инициативата до народите. НАЗ използва възможността да заяви удоволствието си от партньорството в Проекта за поддържане на паметта от мрачното разделение на европейския континент през изминалия век, за споделена надежда за утрешния ден, за подкрепата на мира, сътрудничеството и обединението между държавите, чрез земеделието.
DSC03091
На форума бе поставено и предложение за учредяване на независими асоциации „Хляб на мира“ във всяка отделна страна-партньор.

България ще приеме чуждестранните гости от партньорските организации през 2017 г.

Коментирай:

comments

To Top