Новини

Радослав Христов: Отново ни излъгаха, продължаваме протестите и блокадите на границата


Протестите на земеделските производители по места продължават. Вчера бяхме поканени отново на преговори. Бяха ни подадени някакви идеи, които явно бяха чисто фалшиви, за да спрат машините към София. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Спряхме земеделските машини, които пътуваха към столицата. Бяхме помолени от министъра на земеделието да спрем машините, за да може, докато се водят преговорите, обстановката да бъде спокойна. Затова протестиращите спряха машините там, докъдето са стигнали. На практика земеделската техника не стигна до София до 5 часа, както ни бе дадено разрешение за протеста. Имаме разрешение за протест, но земеделската техника трябваше да влезе в София до 5 часа. В момента машините са по места. Днес протестите продължават на традиционните точки –на граничните пунктове – Дунав мост, Капитан Андреево, Лесово. Възможно е на Петолъчката да няма блокада, тъй като протестиращите са тръгнали към София. По-късно ще има информация кога ще се върнат обратно и дали ще има блокада. В района на Ботевград, където са позиционирани машините също ще има затваряне на пътя за час, два или три”, каза още Радослав Христов.

„Явно бяхме извикани, за да бъдем отново излъгани”, категоричен бе Христов. Той подчерта, че все пак земеделските машини ще влязат в София, като уточни, че това няма да е днес.

Маршрутът, по който ще се придвижват тракторите на протестиращите земедлци, ако влязат в София, ще бъде по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Владимир Вазов”, моста „Чавдар”, бул. „Кн. Ал. Дондуков”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Оборище”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. „Пътна полиция“ – СДВР трябва да осъществи придвижването на селскостопанската техника по този маршрут, на не повече от 20 машини едновременно. „Пътна полиция” към СДВР трябва да осъществи контрол за недопускане на моторни превозни средства с максимална маса над 4 т.

По последна информация техниката засега е спряна по местата й. Във връзка с провеждане на протест на Национално сдружение на зърнопроизводителите от 1 декември до 8 декември 2011 г. се въвеждат промени в организацията на движението, престоя и паркирането. От 21.00 часа на 01. 12. 2011 г. до 21.00 часа на 08. 12. 2011 г. се забранява престоят и паркирането, с изключение на тракторите на участниците в протеста, както следва:
-на бул.„Кн. Ал. Дондуков” между ул. ”Сердика” и ул. ”Бачо Киро”;
-на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”, като на 08. 12. 2012 г. да се освободи частта от ул. „Оборище” до ул. „11-ти август” поради официалното посещение на председателя на Военния комитет на ЕС генерал Хакан Сирен.

От 21.00 часа днес до 07.00 часа на 02.12.2011 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:
– по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;
– по ул. „11-ти август” между ул. „Оборище” и ул.„Московска”.
От 08.00 до 18.00 часа на 02. 12. 2011 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „15-ти ноември”.

Организаторът трябва да спазва Закона за движение по пътищата, чл. 140, ал. 1 и ал. 6, както и Наредба 15 от 07.04.2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника – чл.1, ал. 2 и ал. 4.

„Център за градска мобилност” ЕООД – поделение „Паркиране и мобилност” да закрие паркинг „синя зона” и „служебен абонамент” за горепосочените време и място.

Нова блокада на Дунав мост при Русе ще има от 12,00 до 14,00 часа днес. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на националната асоциация на зърнопроизводителите. И днес земеделската техника ще се движи по кръговото кръстовище, възлово в посоките към Силистра, към София и към Гюргево, Румъния, като на всеки 30-40 минути ще има 10 минути пропуск за останалите автомобили. Караиванов заяви, че ще участва в съвещание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която ще се проведе в Арбанаси от 13,00 часа днес, на което ще бъдат взети решения за следващите стъпки, които ще предприемат протестиращите зърнопроизводители. По думите на Караиванов създалата се ситуация е сложна, но преговорите продължават. Имало е индикации вчера за компромисно решение, което не е било подплатено с решение и това отново е върнало разговорите в изходна позиция, каза Караиванов. „Отдавна преговаряме за тези 10 лв., имахме индикации за 6 лв. национални доплащания, в които влиза и акцизът, но два часа по-късно Менда Стоянова каза „не”, остават 3 лв.” каза той. Според него на този етап начинът е единствено протест в София. Колко време ще продължат стачните действия зависи от диалога и от решенията, които ще се вземат, заяви Караиванов. „Вчера можеха да се решат нещата ако имаше нагласа на правителството” посочи той.

Коментирай:

comments

To Top