Новини

Ръжен хляб на мира за хора със специфични хранителни нужди

В продължение на инициативата „Хляб на мира“, Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ използва добитата ръж от реколта 2015 г. с благотворителни цели.

Инициативата „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа са засети семена от ръж, добити от полето около Помирителната църква в Берлин (мястото на някогашната Берлинска стена). Част от получената реколта страните-участнички изпращат обратно в Берлин и тя е използвана за символичното замесване и изпичане на Хляба на мира.

НАЗ се включва в инициативата през м.юни 2013 г. Председателят на НАЗ по това време, Ангел Вукодинов, поема ангажимента за отглеждането на първата реколта от ръж на българска почва. Семената са положени в землището на с. Драгомир, близо до Съединение. НАЗ поверява грижата за следващата реколта от ръж 2014/2015 г. на Председателя на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и настоящ зам.-председател на НАЗ – Мариела Йорданова. Семената са засети край Кубрат в нива на „Сортови семена“ – Разград. В церемонията по откриване на жътвата на ръжта през юни се включва и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която омесва ръжен кравай и разчупва пита на нивата за здраве и берекет.

Още преди жътвата на ръжта в полето на „Сортови семена“ НАЗ взима решение добивът тази година да бъде оползотворен, като бъдат подпомогнати хора със здравословни проблеми, чието хранене изисква консумация на ръжен хляб.

1

На 26 август, в офиса на Сдружение „Диабет“ в Разград, което е партньор на кампанията, са раздадени 600 броя ръжен хляб.

2

Диабетиците в област Разград са 1680 – съобщи председателят на сдружение „Диабет“ Цветанка Димитрова. „В тези тежки години за дадеш парче хляб на нуждаещ се е голяма работа“ – обърна се тя с благодарност към Националната асоциация на зърнопроизводителите.

3

Коментирай:

comments

To Top