21.09.2017 г., гр. Троян. Заместник-председателят на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч, Димитър Мачуганов, участва днес в съвместна кампания на НАЗ и Сдружение „Диабет – гр. Троян“. Кампанията бе организирана по повод продължаване на подетата инициатива на НАЗ по предоставяне на ръжен хляб на нуждаещи се. Добитата от стопанството на Димитър Мачуганов ръж „Хляб на мира“ тази година позволи да бъдат приготвени 250 ръжени хляба, които бяха предоставени на Сдружение „Диабет“ в гр. Троян. Благодарение на подкрепата на Сдружение „Диабет“ дарителската акция бе осъществена и ръженият хляб достигна до хората със специални хранителни потребности.

Ръжта „Хляб на мира“ се произвежда ежегодно, в рамките на участието на НАЗ в европейския проект „Хляб на мира“. Всяка година представител на Асоциацията от различен регион на страната поема отглеждането на културата. До този момент реколтата през годините беше произведена в стопанствата на: Ангел Вукодинов, член на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, бивш председател на НАЗ и настоящ член на Контролния съвет на НАЗ (за 2014 г.); Мариела Йорданова, зам.-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието (за 2015 г.); Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, и Теодор Тодоров, председател на Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат (за 2016 г.) и Димитър Мачуганов, зам.-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч (за 2017 г.).

Повече за информация за Проекта „Хляб на мира“ можете да намерите на https://www.grain.bg/ и http://www.friedensbrot.eu/en/