Незапомнена от десетилетия суша стана причина за рязкото ревизиране на прогнозите за производство на мека пшеница, ечемик и рапично семе в Евросъюза. Сухото и горещо време според докладите на големите европейски компании и браншовите фермерски съюзи компрометира реколтите най-вече във Франция и Германия, държавите основни производителки и износителки на зърно в Евросъюза.

Съгласно последните прогнозни данни в Германия от продължително засушаване най-много пострада реколтата от зимните сортове ечемик. Добивът от тази фуражна култура може да спадне с над 18 на сто, в сравнение с миналогодишния резултат – до 7 млн. тона. Оценката за производството на пшеница в Германия вече гравитира към 22 млн. т, с 2 млн. т по-малко от реколтираното през м.г. В маслодайния комплекс положението също не е благоприятно, като се прогнозира спад в производството на рапично семе с близо 23%, в сравнение с 2010/11 г. до 4,4 млн. т. Във Франция се очертава реколтата от мека пшеница да бъде с 11-12 на сто по-малка, в сравнение с настоящата година – само 31,7 млн. т. В Полша пък се очаква рязко намаление в производството на рапично семе – до 1,8 млн. тона, което е с 13,5% по-малко в сравнение с 2010 г.

Влошените прогнозни данни провокираха рязкото покачване на цените на пшеницата, ечемика и рапичното семе на европейския пазар. На 19 май цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж се изкачи до EUR242 за тон, което е с 33,5 евро над майското ценово дъно, регистрирано на 6 май. Покачването на цените на рапичното семе на френския пазар също беше изключително динамично – от EUR411 за тон на 6 май до EUR469,50 за тон на 19 май.

Покачването на цената на фуражния ечемик беше по-изразено в германските котировки, от EUR190 за тон до EUR200-205 за тон при доставка в Хамбург. Пивоварната суровина обаче, най-много поскъпна на френския пазар – с 35-45 евро в рамките само на две седмици.

Главното зърнопристанище в Европа Руан е намалило седмичния износ с 42%, в сравнение с предходната седмица. Това е най-ниският обем на износа от август 2010 година. Основна причина – липсата на интерес от страна на държавите от Северна Африка.

За периода 12-18 май е било натоварено 118,632 хиляди тона зърно, в това число 93,401 хиляди тона пшеница и 25,231 хиляди тона ечемик. Основно направление е била Куба, за където са изпратени 27,5 хиляди тона пшеница, следвана от Мавритания – 27,201 хиляди тона и Алжир – 26 хиляди тона пшеница.

Върховната Рада на Украйна на 19 май, прие на второ четене и като цяло закон за изменение за данъчното облагане в Украйна и одобрение на ставките при износно мито за някои видове зърнени култури.

Законопроекта се очаква да установи временни комбинирани износни мита за пшеница, ечемик и царевица.

По-конкретно, проектът предвижда до 1 януари 2012 г., установяване на износно мито за пшеница и смес от пшеница и ръж (лимец) – 9%, но не по-малко от 17 евро / тон; ечемик – 14%, но не по-малко 23 евро / тон; царевица – 12%, но не по-малко от 20 евро на тон.
След подписването от президента законът ще влезе в сила от 1 число на месеца, следващ месеца, в който е публикуван.

След влизането в сила на закона правителството ше премахне квотите за износ на зърно, тъй като тези две мерки не могат да работят едновременно.

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна е за запазването на сегашния режим при износа на слънчоглед, който предвижда годишен спад на митото при износа с 1% – до 10%.

” Ежегодното намаляване на митото до 10% е напълно приемливо, а ние ще се придържаме към тази позиция”, – каза вчера първия заместник-министър на аграрната политика и храните Николай Безуглий по време на пресконференция в Киев. Според него, безмитен износ на слънчоглед е преждевременна стъпка.

Напомняме, че Европейския съюз в рамките на преговорите за създаване на зона за свободна търговия, настоява за премахването на украинските експортни мита за слънчогледово семе.

От 1 януари 2007 година, експортното мито върху слънчогледово семе всяка година намалява с 1 процентен пункт до 10%. От 1 януари 2011 г. износното мито за слънчоглед е 11% от митническата стойност.