Новини

Сергей Станишев и Нихат Кабил ще се срещнат със земеделски производители

За 16 май е предвидено в сградата на областната администрация в Добрич министър-председателят Сергей Станишев да проведе работна среща със селскостопанските производители от региона и страната. На срещата ще присъства и министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Те ще обсъдят състоянието на тазгодишната реколта и евентуалната опасност за нея от продължителното засушаване. Кабил ще присъства и на молебен за дъжд, който ще бъде отслужен в опитните полета на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. От института съобщиха наскоро, че запасите от влага в чернозема достигат едва 166 литра на квадратен метър и са с 24 литра по-малко в сравнение с 1974 година, която се смята за една от най-сушавите. Министър Кабил вече обяви, че през юли ще информира колегите си от Европа за щетите от сушата в България. Според него това би дало възможност да се изплатят от бюджета помощи на стопаните. Работна група от земеделското министрество в момента извършва оглед на засетите площи с есенници. Окончателният доклад се очаква да бъде готов в петък. По думите на Кабил зърнена криза в страната е невъзможно да има, тъй като странат ни вече е част от общ пазар.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов зави на пресконференция: „Ако до 18 май правителството не обяви бедствено положение в областта на зърнопроизводството, на 22 май зърнопроизводителите от цялата страна ще започнат протестни действия“. Според него “един цял икономически отрасъл може би ще загине, ако не се вземат спешно мерки”. Красимир Аврамов е на мнение, че спешно трябва да се изготви план за компенсиране на загубите от засушаването. Зърнопроизводителите са категорични, че държавата трябва да окаже подкрепа на бранша. Те са на мнение, че трябва да се изготви доклад за загубите от засушаването, който да се представи в Европейския парламент. Следващата стъпка трябва да бъде Министерски съвет да обяви кризисно положение, за да се задействат механизмите за работа в бедствени условия. Зърнопроизводителите съобщават, че през 2003 г. във Франция е било обявено бедствено положение заради суша. Това било и първото обявено кризисно положение в Европа във връзка със зърнопроизводството и благодарение на това зърнопроизводителите получили 100% финансово обезщетение.

По-рано експерти от Министерство на околната среда и водите съобщиха, че нивото на подпочвените води и оттока на реките е тревожно. Нивото на подземните води в страната е най-ниското от 2000 г. досега. Експертите препоръчват пестеливо използване на подземните води, предимно за питейни нужди, особено в районите, в които те са основен източник на питейна вода – Добруджа, Тракийската низина и крайдунавските населени места.

Коментирай:

comments

To Top