Новини

Скандално: Дянков се отрече от подписа си

На среща в Комисията по земеделие към Народното събрание, Симеон Дянков се отрече от подписите си поставени под Споразуменията и Финансовата рамка за сектор земеделие и категорично заяви, че те не означават нищо и няма да се съобразява с тях.

„Надявам се, че са достатъчно разумни да не стачкуват и да блокират страната. Ако обаче тръгнат това да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори.

Животновъдите съм убеден, че ще са много радостни, ако получат допълнителни пари от бюджета, и това ще е напълно възможно и аз ще съм първият, който ще го предложи“.

Така Симеон Дянков отговори на зърнопроизводителите, които днес заплашиха с национална стачка, ако не им се дадат всички обещани субсидии за следващата година.

Според земеделците в проектобюджета държавната субсидия за тях е намалена, защото в споразумението им с кабинета било записано, че цялата сума трябва да бъде 570 млн. лв. Сега те обаче ще получат само 340 млн. лв.

Фермерите си поискаха още 230 млн. лв. субсидии и разговор с премиера Борисов преди гледането на Бюджет 2012 на първо четене в Народното събрание, което трябва да стане следващата сряда.

Финансовият министър обаче поясни, че не става въпрос за допълнителни средства, защото ресурсът за земеделското министерство догодина ще е същият, какъвто е бил за 2011 г.

„Въпросът е свързан с преразпределението на бюджета на министерството в рамките на този бюджет“, обясни Дянков.

„Спорът е не, че сме им намалили парите, а дали парите, които сега отиват в други сектори, трябва да се компенсират на зърнопроизводителите“, каза той.

„Отговорът е „не“, няма да се компенсират. Това са възможностите на бюджета и не е редно един сектор, който вече 6-7 години е получавал големи държавни субсидии, да продължава всяка година да иска по-големи и по-големи държавни субсидии“, скръцна със зъби министърът.

По думите му към държавната субсидия може да се прибавят и европейските средства, които всяка година се увеличават с 10% за единица площ специално за зърнопроизводителите.

„Мисля, че е доста неразумно да се стига до този тип спорове с държавата“, категоричен беше Дянков.

Стана ясно, че с парите, за които се борят зърнопроизводителите, ще се субсидират други сектори като животновъди, пчеларство, зеленчукопроизводство.

„До тази година с проектобюджет 2012 г. никога от държавния бюджет не са давани пари за животновъди и други растениевъди“, заяви той.

Тази година 60 млн. лв. са предложени да отидат при животновъдите. Към тях ще бъдат добавени и още около 65 млн. лв. европейски плащания, и така ще се субсидира секторът, който по думите на Дянков досега въобще не е бил покриван от държавния бюджет.

Коментирай:

comments

To Top