Новини

НАЗ договори финансовата рамка за сектора

Днес, от 11:30 ч. Управителният съвет на НАЗ беше поканен в Министерски съвет за провеждане на така дълго отлаганата среща между Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и НАЗ за изпълнение на поетите от Правителството ангажименти с подписване на Споразумение от 22.03.2011 г. по време на националните протести на НАЗ.

На срещата присъстваха Министър Мирослав Найденов, зам. министрите Светлана Боянова и Цветан Димитров, финансовия министър Симеон Дянков и изпълнителния директор на ДФЗ г-н Порожанов.

Договорени бяха следните параметри:

Националните доплащания на единица площ ще бъдат в размер на 310 млн. лева , 240 млн. лв. национални доплащания и 70 млн. лв. като компенсация за акциза за 2011 г.

На срещата е определена и финансовата рамка за доплащанията за стопанските 2012 и 2013 г. Нивата на доплащанията ще бъдат запазени, а именно 10 лв. на декар и да влезе нотификацията за акциза, която се чака да бъде окончателно одобрена и тя ще се прилага на единица площ за всички сектори – животновъдство, зърнопроизводство и т.н.

Във финансовата рамка е записано, че нотификацията за акциза ще започне да действа от 01 януари 2012 г., като това ще стане след одобрението на ЕК, което се чака всеки момент.

На срещата бе договорено националните доплащания за единица площ и за трите години 2011, 2012, 2013 да бъдат изплащани в срок до 31 януари на следващата година.

Водени са разговори и относно новите промени в закона за земеделските земи, които днес са гласувани на първо четене в Народното събрание. Предложенията на асоциацията не са включени при днешното гласуване. Предстоят разговори с Десислава Танева и Комисията по земеделие към парламента, за да се видят причините за отпадането им.

От националните доплащания 73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите, а 71 млн. лв. – за животновъдство по схемата на глава животно.

Коментирай:

comments

To Top