Новини

Тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира” се проведе край Генерал Тошево

02.07.2018 г., гр. Генерал Тошево. Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе Тържествена церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира” . Събитието се проведе край гр. Генерал Тошево, а домакин на тазгодишното ръжено поле бе „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево.

Церемонията по зажънването започна с молитва и ритуал за берекет и беше в духа на добруджанския празничен фолклорен обичай. Реколтата от ръж, заедно с тези от останалите 11 партньорски държави, ще бъде изпратена и използвана за приготвянето на тазгодишния „хляб на мира” на международната конференция „Мир и земеделие” през м. септември 2018 г.

Официални гости на събитието бяха председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, зам. областният управител на Област Добрич Красимир Николов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ инж. Десислава Иванова, директорът на Добруджански земеделски институт Илия Илиев, кметът на румънското село Алвещи Георги Молдован, както и десетки членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 – Генерал Тошево Стелиян Стоянов приветства гостите и благодари за съпричастността към идеята на проекта „Хляб на мира”, като изтъкна, че няма мир без земеделие и земеделие без мир. „Хлябът на мира” означава „хлябът на бъдещето”, допълни още той.

Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа бе засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Разрушаването на Берлинската стена олицетворява премахването на политическите и икономическите граници, както и преодоляване на разделението на континента. Отпадането на границите между държавите и разширяването на ЕС на изток води до най-голямото постижение на Съюза – запазването на мира.

Проектът се реализира под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид и се превръща в ежегоден с приетата през есента на 2014 г. обща декларация между държавите-партньори за продължаване на инициативата.

През 2017 г. България бе официален домакин на Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие”, като на форума бе поставено началото на международния дебат относно бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. Събитието се проведе във Варна, като беше удостоено с присъствието на представители на всички 12 държави партньори по проекта – министерства и неправителствени организации.
През м. септември 2018 г. домакинството на Петата международна конференция „Мир и земеделие” ще бъде споделено от Латвия и Естония.

Повече информация за проекта можете да намерите на:
http://www.grain.bg

Start

Коментирай:

comments

To Top