Новини

Унгария бе домакин на третата конференция от проекта „Хляб на мира“

dsc01671
 
Представители на НАЗ се включиха в третата конференция „Мир и земеделие“, в рамките на инициативата „Хляб на мира“, която тази година бе домакинствана от Унгария. Делегацията на Асоциацията бе в състав: Светослав Русалов, Мариела Йорданова, Димитър Мачуганов, Николай Киров, Теодор Тодоров и Ася Гочева. Двудневният форум се проведе на 22 и 23 септември 2016 г. в гр. Сарваш с участието на всички държави от международното партньорство. На специална църковна церемония  бе осветен приготвения с тазгодишната реколта от ръж Хляб на мира. Земеделските министри на Унгария – Шандор Фазекаш, Германия – Кристиан Шмид и българският заместник-министър на земеделието Свилен Костов отправиха обръщенията си към 12-те държави от Проекта. Посланията на официалните лица бяха за повече разбирателство и единство между народите в ЕС, за преодоляване на съвременните предизвикателства пред земеделието да се произвежда повече и по-качествена продукция. След това унгарският министър предаде Хляба на мира на българския си колега, с което символично бе отбелязано предстоящото българско домакинство на конференцията през 2017 г.

dsc01576

На организиран семинар неправителствените организации дискутираха темата за ролята на младото поколение в бъдещето на селските райони. След встъпителните слова на председателя на НАЗ, Светослав Русалов, и Даниел Копершмид от Германската асоциация на младите фермери, бе изведено заключението за съществуващи идентични трудности от инфраструктурно естество в условията за живот в селските райони в България и Германия. Обменени бяха примери за добри практики в отделните страни, благоприятстващи задържането и привличането на младите хора в тези райони.

dsc01668

Форумът завърши с приемане на обща декларация „За земеделието няма бъдеще без младежта“, според която икономическото, социалното и екологичното измерение трябва да бъдат отчитани едновременно при прилагане на мерки за справяне с демографските предизвикателства. Документът бе финализиран с изразена необходимост от действия както на национално, така и на европейско ниво, за свързване на младото поколение със земеделието и селските райони.

Коментирай:

comments

To Top