Интервюта

„Честите валежи забавят сеитбата на пролетните култури“

* коментира Радослав Христов, член на КС на Националната асоциация на зърнопроизводителите и фермер в района на радневското село Ковач.

Възможно ли е температурните аномалии да засегнат житните култури? Изостава ли сеитбата при слънчогледа и царевицата? Отговорите на тези въпроси потърсихме от г-н Радослав Христов, член на КС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

– Не можем да говорим за сериозно въздействие на неочаквания за това време на годината сняг върху посевите. Нехарактерно ниските за края на месец март температури са далеч от рисковите стойности, които биха довели до измръзване на растенията. Проблемът е от друго естество. Това, което дава отражение върху пшеницата, ечемика и рапицата е, че вече влизаме в период на преовлажняване. Едва ли някой от стопаните се е опасявал от нещо подобно в края на януари, когато времето бе сухо и по-скоро тревогите бяха свързани с повтарянето на сценария от миналата година, когато в еднометровия почвен слой по това време на година влагозапасяването бе изключително ниско. В момента обаче тези страхове са заместени от коренно различни. Преовлажняването е лесно доловимо в равнинните полета, където очевидно се задържа повече влага. Но не можем нищо да направим. Надяваме се тези процеси да не доведат до негативно отражение, макар да е много вероятно на места влагата сериозно да навреди на културите. Ако валежите продължат, ще има забавяне в развитието на самите растения, което е трудно да прогнозираме в каква степен ще окаже влияние на крайния добив, но неминуемо ще даде негативен резултат.

Честите дъждове през март в най- голяма степен рефлектират върху работата на зърнопроизводителите по подготовката на площите за пролетниците. Спрямо приетия времеви график от предходни години вече изоставаме по отношение на агротехническите мероприятия. Ако се върнем назад с година ще си спомним, че през 2017г. имаше стопани, които още в края на февруари бяха засели част от площите си с маслодаен слънчоглед. В момента сме в края на март и дори не разполагаме с подготвени полета за пролетниците поради наличието на сериозна влага и пълната невъзможност за обработка на земята. Нормалната практика през годините е по това време вече да бъдем с машините в полето.

Как точно ще се отрази по-късната сеитба, не мога да кажа. Имало е години, при които отражението е било чувствително със сериозно намаление на добивите. Има и такива, при които с по-късно засяване се е стигало до по-добър краен резултат. Затова се въздържам от прогнози, още повече, когато става въпрос за култура, която все още дори не сме засели. Даде ли възможност времето, зърнопроизводителите ще си свършат работата.

Коментирай:

comments

To Top