Сметката на Държавен фонд „Земеделие” е заредена с 302 млн. лв. за доизплащане на всички суми по директните плащания на площ за 2009 г. Това обяви изпълнителният директор на фонда Калина Илиева на съвместен брифинг с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов днес.
„Така пет месеца по-рано от регламентирания срок на земеделските производители ще бъдат преведени всички национални доплащания”, каза Калина Илиева. Парите ще се нареждат по сметките на фермерите от утре.

От общата сума 150 млн. лв. са за национални доплащания, а 50 млн. лв. са предвидени за изплащане на субсидиите по Системата за единно плащане на площ за необлагодетелстваните райони. С останалите 102 млн. лв. ще бъдат разплатени европейската и национална субсидия на площ на общо 4 000 земеделски производители, чийто заявления досега се изчистваха заради застъпвания на площи.


Категорично няма писмо на Европейската комисия, с което да се спира програмата за развитие на селските райони. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Танева по повод изявленията от страна на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В писмото се отправят някои забележки по изпълнението на програмата, но не и решение за спиране на програмата. „Писмото на ЕК до Министерството на земеделеито и храните касае бележки, които се правят във връзка с извършения одит от ГД „Земеделие” на фонд „Земеделие” през октомври месец, касаещ прилагането на програмата за развитие на селските райони от януари до юни месец 2009 г. Направени са констатации и препоръки, които следва ние да отразим в нашата нормативна уредба и имаме двумесечен срок, в който трябва да отразим тези бележки”, каза Танева. Основните бележки касаят предотвратяването на създаването на изкуствени условия за разделеност на бенефициентите или определяне нормативно в съответните наредби свързаността на бенефициентите, процедурата по събиране на 3 независими оферти за доставка, че трябва да са за един и същ актив и процедура по отношение на контрол на обществените поръчки при бенефициенти общини. В МЗХ вече има сформиран работен екип и до 1 месец всички промени, които се налагат ще бъдат направени, обясни депутатът. По думите на Танева няма никаква драма. Всичко остава така, както е било досега, заяви тя. „Спиране на програмата няма. Няма и писмо за това. Има забележки, които ние трябва да отстраним и имаме двумесечен срок за това”, каза Танева.

Само за 3 месеца новият екип на ДФЗ е разгледал 7000 проекта при общо разгледани около 2500 проекта откакто е стартирала програмата за развитие на селските райони. /Агенция „Фокус”