Новини

200 лева за тон е цената на качествената пшеница

Пламен Йорданов

Пламен Йорданов


Подготвят учредяването на национална организация на зърнопроизводителите

Втора национална среща на зърнопроизводителите се проведе вчера в Добрич в рамките на Международното изложение “Селското стопанство и всичко за него”. Присъстваха над 50 зърнопроизводители от Добруджа, Бургас, Стара Загора, Карнобат, Плевен, Лудогорието, Сливен и Велико Търново. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите от Добруджа Стилиян Стоянов предложи дневен ред от две точки – запознаване с резултатите от проведения на 24 август Консултативен съвет по зърното и от срещите с министрите на земеделието и на финансите и обсъждане на възможностите за създаване на национална организация на зърнопроизводителите на базата на сега съществуващите регионални сдружения.

Изкупуването на 113 000 т. зърно от новата реколта за попълване на Държавния резерв до голяма степен се дължи на срещата, която проведохме с министрите на земеделието Нихат Кабил и на финансите Пламен Орешарски, обяви Красимир Аврамов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той добави, че дискусията е минала в много критичен тон. Усетихме респект у управляващите, когато им поставихме категорично исканията си. Това е пътят за реална защита на интересите ни, каза Красимир Аврамов. На срещата с министрите представителите на зърнопроизводителите са настояли при попълването на Държавния резерв да не се ползват само борсите, а да се изкупуват и партиди от 100 до 500 т. директно от производителите. 113 000 т. са символично количество за България, при положение, че в страната тази година са произведени 3,2 млн.т. Намесата на Държавния резерв обаче имаше психологически ефект и сега търговците без да се замислят дават 200 лв. за тон качествена пшеница, коментира Красимир Аврамов. Той обясни, че интервенция от страна на държавата тази година няма да има. Едва през ноември 2007 г. с пари от Европейския съюз ще бъдат изкупени непродадени количества пшеница от реколта 2006 на цена 101 евро за тон. Износът също влияе благоприятно на пазара. Ако се изнесат още 300 000 т., цената на качествената пшеница ще скочи много над 200 лв., каза Красимир Аврамов и добави, че за пръв път в края на август котировките на хлебното зърно са толкова високи.Качествената пшеница в България е около 40 % от произведената през 2006 г., стана ясно на срещата. В Добруджа са произведени над 500 000 т. зърно. Производителите бяха категорични, че твърденията, че се изнася качественото зърно, а хляб ще се прави от фуражна , са спекулативни. Маслопроизводителите в момента се опитват да диктуват цена. Трябва да защитим интересите си и формирането на цените на слънчогледа да стане както при пшеницата, като водещият фактор сме ние, категорични бяха зърнопроизводителите.

Всички присъствали на срещата бяха на мнение, че нуждата от представителна национална организация на зърнопроизводителите е належаща. Трябва да убедим държавата, че интересите ни са сходни – България да остане крупен производител на зърно, да сме конкурентноспособни на европейския пазар, за да не се превърнем в консуматори на европейските продукти, заяви Красимир Аврамов.

На срещата с министрите Кабил и Орешарски е била депозирана декларация от регионалните сдружения на зърнопроизводителите. С нея те настояват за 5 лв. субсидия на декар за есенната сеитба от Държавен фонд “Земеделие” вместо сега предвидените 2,50 лв. Държавата да се включи в прякото финансиране на декар обработвана площ и да дава 10 лв. над предвидените 20 лв. директни плащания с пари от ЕС, е другото искане на зърнопроизводителите. Те настояват да участват в изработването на Закона за браншовите организации и на всички нормативни документи, които ги касаят. Зърнопроизводителите искат още да бъде прецизиран размерът на нормативно признатия разход за декар обработваема земя, като бъде повишен от 7,3 л. на 8 л. В Консултативния съвет по зърното в момента има само един пердставител на зърнопроизводителите. Те настояват да бъде разширена квотата им в колективния орган като бъдат включени производители от регионите, където има повече обработваема земя.

Министърът на финансите ни излъга и отложи с няколко месеца възстановяването на акциза за изразходваните горива. Не бе изпълнен и ангажиментът да се осигурят средства за увеличаване на субсидиите от 2,50 лв./дка за есенната сеитба, оплакаха се зърнопроизводителите.

През 2000 г. създадохме асоциация на зърнопроизводителите от Добруджа. Непосредствено след това дойдоха 2-3 неблагополучни години. Опитахме се да протестираме, но действията ни бяха с локален характер и нямаха желания ефект. Преди месец подкрепихме протеста на колегите от Южна България и гласът ни бе чут от управляващите, заяви Стелиян Стоянов. Според него само с една национално представена организация ще могат ефективно да се защитават интересите на зърнопроизводителите, защото дори и в години с добра реколта възникват проблеми, които изискват обединение на усилията и единодействие.

На срещата в Добрич бе взето решение за създаване на Инициативен комитет за учредяване на национална организация на зърнопроизводителите. В него влязоха двама арендатори от Добричко – Стелиян Стоянов и Кирил Жендов. Учредителното събрание трябва да се проведе до края на годината.

Коментирай:

comments

To Top