От 28 до 30 май се проведе фестивалът „Ден на полето“ в гр. Българово, Бургас. Официални гости бяха Ива Иванова, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, Иван Капитанов, заместник-министър на земеделието и храните, Станимир Апостолов, заместник-кмет на община Бургас, Константин Щерионов, кмет на град Българово, Жельо Вардунски, кмет на община Камено.

Събитието откри председателят на НАЗ – Илия Проданов. „Изключително горд съм, че фестивалът, който Добруджанският съюз на зърнопроизводителите създадоха, се пренася и в моя роден край.“ „Много се радвам, че НАЗ са избрали за домакини на „Ден на полето 2024“  стопани от гр. Българово. Наближава жътвата и пожелавам на всички Ви пълни хамбари“, заяви заместник-кметът на община Бургас.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ отправи приветствено слово, като подчерта, че през юни месец ще бъдат отворени два приема. „Единият по подмярка 4.1, като инвестициите ще бъдат насочени изцяло към напояването. Очакваме прием и по подмярка 4.2  – това са инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти.“

„Приветствам инициативата на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, това наистина е добра платформа. Ние от Министерството ще подкрепяме такива форуми да се разрастват и в други краища на България. От особена важност е представянето на иновациите в земеделието“, каза заместник-министър Капитанов.

Акцентите на изданието в гр. Българово бяха пшеница и ечемик, а платформата на предстощото издание край Добрич ще бъде с бъде пролетни култури – слънччоглед и царевица. Ще ви очакваме от 28 – 30 юли в с. Попгригорово!