Близо 3 млн. тона зърно има по складовете на българските производители малко преди жътва. На този фон доставките от Украйна не спират, като преработвателите заместват слънчогледовото семе с нерафинирано украинско олио. Това каза в ефира на “България сутрин” Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Основания за притеснение има при производителите на слънчоглед и основното притеснение е, че забраната, която ЕК удължи до 15 септември, касае само слънчоглед, пшеница, рапица и царевица”. По думите му това прави забраната неефективна, защото нерафинираното олио измества слънчогледовото семе. Това е причината за искане на промяна на забранителния списък, като в него да бъде включено и олиото.

“Имаме внос на 12 хил. тона олио за последната една седмица, а почти толкова е консумацията на олио за месец в България”, каза председателят на асоциацията.

Най-притеснителното е, че зърното на българските производители е по складовете и те са принудени да го продават на ниски цени. “Колегите са притиснати от една страна, заради наближаващата жътва, от друга страна, заради липса на всякакви оборотни средства”, заяви Проданов.

“Земеделският бранш е структурно определящо за нашата страна и касае нашата национална сигурност. Когато една държава иска да е самостоятелна и суверенна, тя трябва да има здрав земеделски бранш. Тази война в Украйна рано или късно ще приключи и пазарите ще се урегулират, но ние трябва да намерим начин селскостопанския сектор да оцелее дотогава.”

Запитан за очакванията към новия министър на земеделието – Кирил Вътев, Проданов каза, че се надява на конструктивен диалог с Министерството. “Когато един министър има добър диалог с бранша, той взима по-добрите решения”.