Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Илия Проданов, коментира в студиото на БНТ искането за забрана на внос на олио от Украйна.

“По наши изчисления около 1 млн. тон слънчоглед и около 1,5 – 2 млн. тона пшеница има по складовете”, каза Проданов. Причината е слабото търсене или ниската цена. “Спрямо себестойността е 50 % надолу, защото в момента себестойността на слънчогледа, който стои по складовете, е около 1000 лв. на тон”.

“Последните няколко месеца цената слизаше надолу, но продължаваха да зареждат българския пазар със суровина. В момента има забрана за внос на стоки от Украйна, но тази забрана касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. “

Проданов напомни, че рафинираното и нерафинираното олио не влизат в този забранителен списък. “Това на практика прави забраната не толкова работеща, защото нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио”.

“Ние имаме достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта, която е след три месеца. Количествата, които имаме, са достатъчни да задоволят вътрешния пазар и пазара за износ.”

Запитан за спекулация с цените на продажбите, Проданов обясни, че пазарът в България е така структуриран, “че ние няма как да продадем продукцията за ден-два или месец”. Тенденцията на високите цени не се задържа и беше за кратко, напомни той.

“Голяма част от колегите не успяха да продадат, защото бяха уплашени от инфлацията, която продължаваше да се покачва.” По думите му ситуацията може да бъде разделена на две части – стара и нова реколта. “От старата има големи количества по складовете, но при новата, която предстои да приберем, положението е по-страшно. Новата реколта е произведена с още по-голяма себестойност, а цените на международните борси, които виждаме към момента, сочат около 350 лв. за тон пшеница изкупна цена. Това ще доведе до масови фалити. Това е перфектната буря за българското производство.”

Според председателя на НАЗ производителите на пшеница са загубили пазара в Европа и африканските страни под натиска на украинското зърно.

“Нашите апели към ЕК винаги са били да защитим едно производство, което е екологично, изпълнява европейски изисквания и е оцеляло в годините назад.”

Проданов коментира и исканията на производителите към новия министър. “Първото нещо, което ще направим, е да поискаме среща. Искаме да видим какви ще бъдат политиките, които ще води, какви действия ще предприеме. За нас има много важни неща относно администрацията, която работи – знаете, това са кадри, които трудно се намират. Другото важно нещо е да се удължи забранителният списък – да се включи олио, сухо мляко, мед, тъй като колегите също са в много тежко състояние.”