„От голямо значение е екипът, с който ще работи новият земеделски министър. Другото важно нещо е политиката, която ще предприеме спрямо браншовите организации. Ние имаме голям експертен потенциал да даваме становища, да подпомагаме работата на министерството и естествено, най-важното е да се ограничи политическият натиск. Господин Вътев е познат в сектора, но това какъв човек си в бранша няма нищо общо с това какъв министър ще бъдеш, само действията му ще покажат. Ние се надяваме на един конструктивен диалог занапред, за да можем да работим в името на целия земеделски сектор.“ Това заяви пред Agro.bg Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Той поясни, че фермерите се надяват новият министър на земеделието Кирил Вътев да подобри политиката спрямо земеделския сектор.

„Надяваме се да продължи да защитава националния интерес на нашите производители, за да останем един стабилен земеделски бранш и националната сигурност да е защитена.“ По думите му суверенитетът на страната е пряко обвързан с устойчивостта на земеделския сектор.

Проданов коментира и горещата напоследък тема за удължаването на забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна. Той определи забраната като недостатъчно ефективна, тъй като тя не включва олиото.

„В момента се забелязва ръст на вноса на нерафинирано олио. Само за последната седмица са внесени над 10 хил. тона нерафинирано олио, което е консумацията за един месец на държавата. Така че ясно си проличава това, че преработвателите в момента заместват суровината с нерафинирано олио и просто рафинират, като така си запълват пазарите.“

Според него това ще доведе до фалити в бранша, а причината е залежалата продукция на родните производители.

„В момента колегите са на ръба да продават. Нямат кой знае какъв избор. Първо, поради липса на оборотни средства, второ – поради липса на място къде да съхраняват идващата нова реколта. Ако говорим за себестойност, при нея ситуацията е още по-трагична. Тази година себестойността ни ще бъде още по-висока, а в момента цените на борсата са много ниски – 350-360 лева за тон пшеница. Аз не вярвам някой колега да успее да достигне под 530-540 лева себестойност. При слънчогледа в момента цената е 630-650 лева. Себестойността му е около 980 до 1000 лева за тон. Математиката е много ясна“, поясни председателят на Асоциацията.