Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) даде старт на жътвена кампания 2024 на 11 юни 2024 г. от 11:30 ч. в село Златитрап, Пловдив. Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив и в частност – г-н Георги Телкиев, част от екипа на „Телкиев Агро“ ООД. Стопанството му се състои от 9000 дка земя в землищата на Пловдив, Оризари, Белащица, Браниполе, Златитрап и Брестовица. „Телкиев Агро“ отглежда пшеница, рапица, царевица, слънчоглед и консервни домати.

Събитието премина под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“. Официални гости на събитието бяха: Георги Тахов, министър на земеделието и храните, Илия Зюмбилев, областен управител на Пловдив, Павел Михайлов, кмет на община Родопи, Светослава Томова, кмет на село Златитрап, Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, доц. д-р Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет – Пловдив, отец Ерм от Пловдивската митрополия.

“НАЗ стои зад всички свои членове, полагайки огромни усилия за изграждането на една по-добра среда за земеделско производство в България”, каза Илия Проданов.

“Жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почустват радостта от своя труд. Нека времето е с нас и да е спорна жътвата”, заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, Людмил Работов.

От сцената министърът на земеделието и храните благодари на всички земеделски стопани за тяхното трудолюбие и всеотдайност. “Зажънването е ритуал, който съхранява българския дух, но и който ни напомня, че България е земеделска страна, а отрасълът е стратегически и има ключова роля за стабилността на нашата икономика.”

“С Бог напред! Успех на жътвена кампания 2024г. Любовта към Хляба и земята са основните на живота. Нека има мир, хляб и любов към ближния”, пожела областният управител на област Пловдив.

С пресъздаване на народния ритуал “зажънване” и тържествен водосвет се отбеляза началото на най-чакания момент за всички земеделци.