Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) проведе ежегодния си Национален Агро Семинар в к.к Албена от 23 до 25 ноември. За единайсeта поредна година събитието събра толкова много хора, посветени на Зърнопроизводството.

Всяка стопанска година носи своите предизвикателства, затова темата на всеки един семинар е различна и актуална. През 2023-та година, от една страна, станахме свидетели на изменения в климата, а от друга, се сблъскахме и с множество проблеми на пазара. Затова тазгодишното издание премина под наслов „Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари”. В семинарната програма през двата дни се включиха представители от Министерството на земеделието и храните, учени от различни области, свързани със Земеделието и лектори от най-големите компании в сектора, а именно: Агрополихим – Генерален спонсор на събитието, Тайтън Машинъри – спонсори, Синджента, Green Ground, Агримат, Кортева, НИК, Лебозол, БАСФ, Plant’s soul, Nuseed.

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието и храните – Кирил Вътев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Георги Тахов, главният секретар на Икономическият и социален съвет – Смилена Костова и председателят на Българска аграрна камара – Костадин Костадинов.

Генерален спонсор на събитието е Агрополихим, а спонсор – Тайтън Машинъри.

Председателят на УС на НАЗ обяви XI Агро Семинар за открит с думите “Необходимо е всеки член да има отговорността към НАЗ, да брани нейното име и да участва активно в развитието на сектор Земеделие. Важно е да знаем, че НАЗ не е един председател, НАЗ е всеки един член. Възходите на Асоциацията са гордост за всички, но и развитието ни нагоре трябва да е единно.”

“Вие сте бранш, който е добре структуриран и модел, по който трябва да се структурират и останалите. Все още у нас никой не може да преброи колко са точно браншовите организации в сферата на земеделието и храните. А силата е в добрата организация и добрата структура”, каза земеделският министър.

“Този форум е доказателство за амбицията ви да работите неуморно за развитието на зърнопроизводството. Това е основополагащ сектор за цялата българска икономика”, коментира Тахов от сцената. Директорът на Държавен фонд “Земеделие” представи част от предстоящите плащания към земеделците – средства, които ще бъдат изплатени до края на годината.

На събитието НАЗ връчи за осма поредна година стипендията “Иван Генчев Танев” на тазгодишния стипендиант – Цветомир Коев, магистър по специалност “Интегрирано производство на полски култури” от Аграрния университет в Пловдив.

“За мен е чест да връча тази награда. За нас като сектор, който е пряко свързан и зависим от науката, е много важно млади хора да навлизат в сектора и да имат желанието да научат всичко, свързано с растениевъдството. Затова поздравления и на добър час!”, заяви Илия Проданов.

*Ако сте пропуснали да станете част от събитието, може да гледате записа от двата семинарни дни в нашия YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UCWaSdPMHFSLDilN7YnSQ5DQ