Изминалата 2022 година е приключила с преходен остатък над 1 млн. хил. тона пшеница. Това каза пред Agro.bg Радослав Христов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му голямо количество старо производство се е събрало в складовете на производителите. “Вие мислите ли, че 8 млн. тона пшеница могат да бъдат изтъргувани за един месец?”

Според Христов капацитетът на държавата като вътрешен поток и експортен потенциал е 800 хил. тона на месец. “Това означава, че възможността за реализация на продукцията е в рамките на 10 месеца. Поради тази причина не се продаде пшеницата на атрактивна цена, защото физически нямаше как да се случи.” Христов отбеляза, че зърното все пак се продава цяла година, а не за ден-два.

Проблемът не е в цената, смята той. “Проблемът е с пазарите, които загубихме, благодарение на някои политически ходове и от страна на геополотиката, която се води в момента от Америка-Русия-Украйна.”

“В традиционните ни пазари – в Италия, Испания и Португалия към момента се продава украинска пшеница. Там реализирахме около 2 млн. тона пшеница годишно.”

Христов коментира намалените нива на подпомагане и завишаване на екологичните изисквания в новия Стратегически план.

“Допълнителните средства, които евентуално биха подпомогнали земеделските производители, са свързани с редица ограничения, които трябва да спазват, редица практики, които трябва да приложат на полето, а това ще доведе до допълнителни разходи.”

“По отношение на това, което ни предстои след около месец – прибирането на новата реколта, трябва да отбележа, че ни очаква нормална година, вероятно колкото миналогодишната реколта.”