Забраната за внос на украинско зърно беше удължена до 15 септември за пет страни, една от които е България, но 12 други държави настояват това да не се случи.

„Силно се надявам да надделее гласът на разума. Тези пет погранични държави протестирахме, защото пазарната ситуация беше нетърпима и натискът, който тези стоки оказаха, беше огромен. Това, което останалите държави-членки пропускат е, че те не усетиха по никакъв начин този украински внос.“ Една част от европейските държави са нетни вносители на земеделска продукция и те имат нужда от тях.

Това коментира пред Euronews Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Регламентът, който беше разписан на 5 юни за удължаването на забраната до 15 септември 2023 г., означава че Европа е чула това, което ние казахме – министрите на земеделието, земеделските производители.” По думите й е нормално да има различни реакции.
Жекова посочи, че Франция е била твърдо против кризисния резерв на ЕС да отиде за компенсация на зърнопроизводителите, защото няма проблеми с украинския внос.

След българската забрана стоката от Украйна намаля, но не е спряла, отбеляза Жекова. “Стоката от Украйна влиза с румънски и молдовски камиони, включително с български.”

Тя добави, че има увеличение на количествата олио, което се внася в България.

„Ако доскоро се внасяше 15-16 хил. тона на месец, в момента се внася 10-12 хил. тона на седмица“, коментира експертът.

“Поехме глътка въздух, но тази забрана не работи така, както ние очаквахме и на практика беше заобиколена.”

Жекова обясни, че има останала стока по складовете, която не е продадена.
“Шокиращо в момента за сектора, са изключително ниските цени на стоката, която произведохме 2022-23 г. и то с изключително висока себестойност. Според нея след като стоката, която предстои да се продаде, производителите ще бъдат на загуба.

“Европейската комисия е прегърнала идеята, че трябва да спасим украинския износ.” Внесената забрана включва само слънчоглед, царевица, рапица и пшеница, а проблеми има и в другите сектори, затова трябва да се удължи забранителния списък с олио, мед, сухо мляко.

Според Жекова новият земеделски министър ще има няколко огромни проблема, с които трябва да се справи. Сред тях са удължаване на забраната за украинския внос, успешно договаряне на условията по Стратегическия план, за който срокът на преговаряне приключва през юли, както и разрешаване на проблемите с очертаването за субсидиите през 2023 г.