След проведения Общонационален протест на земеделските производители от 18 до 20 септември беше подписан Меморандум между протестиращите и властта. Каква част от петте искания на фермерите, месец след подписания Меморандум, са изпълнени?

  1. До края на месец ноември се наложи Забрана за внос на слънчоглед от Украйна, като след това ще се въведе лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. 

До каква степен обаче се изпълнява реално тази забрана към момента? Внос от Украйна няма, но има румънски, което означава, че голяма част от украинския внос просто се маскира. През последните дни членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират за засилено преминаване на камиони, които са натоварени със слънчоглед, а в последно време има внос и на царевица.

Националната асоциация на зърнопроизводителите депозира на 18.10.2023 г. официално писмо до премиера акад. Николай Денков с искане за спешна среща, на която да се обсъди ситуацията с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и да се вземат мерки за реалното изпълнение на първа точка – единствената от подписания Меморандум, касаеща зърнопроизводителите. На срещата ще бъдат предложени още 13 теми за обсъждане, по които да се предприемат законодателни мерки и инициативи за дългосрочно подобряване на условията за провеждане на земеделска дейност в страната.

  1. Втора точка от Меморандума относно помощта за подпомагане по украинската мярка, е вече изпълнена.

Изплатени са средства на 34 587 земеделски стопани (животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, сливи, тиквички и тютюн) по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ през 2023 г.

  1. Третото искане за компенсации за 100% пропаднали площи на земеделците също е удовлетворено.

Подпомагане са получили 708 земеделски производители на плодове и зеленчуци, подали заявление до 26.09.2023 г. по схемата на държавна помощ Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

  1. Четвъртата точка от документа е в процес на изпълнение.

С постановление на МС са гласувани средставата de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Към момента не е готова методиката, по която ще се разпределят средствата в секторите. Предстои обсъждане на 06.11.2023 г. в Министерството на земеделието и храните.

  1. Относно пето искане: На среща на 06.11.2023 г. ще се коментира процедурата за облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.