Над 80 основни пътни артерии в цялата страна са блокирани от тежка техника в продължение на два часа.

„Хората излизат на пътя, защото търпението им е изчерпано”, коментира Петър Пешев, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите.

“Последният вариант, който ни предложиха от властта, по никакъв начин не се доближава до нашите искания и не ни удовлетворява. Обещаха промени в законите. Никой не вярва на това”, заяви Георги Радев, председател на  сливенската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, Людмил Работов, припомни, че исканията са ясни от един месец. “Те са свързани с това българското земеделие да продължи да съществува и да държи икономиката на България жива. Заедно с европейските фермери отстояваме правото да съществуваме.”

НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за  законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

“Ние искаме ясни гаранции, че тази воля за промяна няма да бъде само на думи и споразумения, а наистина ще се случи. Трябва да намерим някаква форма на гаранция, че законодателството ще бъде променено в частта, където има проблеми”, обясни Илия Проданов, председател на НАЗ.