По-рано ООН отправи предупреждение за нова заплаха, касаеща световната продоволствена сигурност. Изявлението дойде малко след като Русия ограничи броя на корабите, на които е разрешено да товарят украинско зърно от черноморските пристанища.

„Руската федерация информира Съвместния координационен център (СКК) за решението си да ограничи регистрациите за пристанище Южни, докато не се възобнови износа на амоняк, който в момента е спрян“, каза Стефан Дюжарик, говорител на ООН. 

В Черноморската зърнена инициатива участват три украински пристанища (Одеса, Черноморск и Южни). Така с този ход Кремъл затваря 1/3 от украинския износ.

„Не може да се говори за ново удължаване на Черноморската инициатива след 17 юли, докато проблемът с руския амоняк не бъде решен“, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин. Той обвини членовете на ООН, че „продължават да спекулират по темата с руския амоняк, опитвайки се да изглежда, че полагат някакви усилия“.

“Нашата позиция остава непроменена – износът на амоняк е част от съществуващите споразумения и трябваше да започне едновременно с транспортирането на украинско зърно.

Това е напълно в съответствие с декларираните от Антонио Гутериш цели за осигуряване на глобална продоволствена сигурност и няма място за всякакви допълнителни изисквания. Тази позиция сме заявявали многократно пред членовете на ООН, както и пред представители на Турция и Украйна като страни по Черноморската инициатива, включително и по време на срещата в Истанбул на 10 май“, каза Вершинин, цитиран от Agri.bg.