С три месеца се удължава забраната за внос на украинско зърно в пет европейски страни, една от които е България. Това реши Европейската комисия преди дни. Междувременно българските зърнопроизводители искат забрана и за внос на олио, тъй като тонове слънчоглед остават непродаваеми заради ниската себестойност.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред Nova News заяви, че може да се очакват фалити.

По думите му след националната забрана за внос на продукти от Украйна се е получило раздвижване на пазара, макар и минимално. “В момента, в който ЕК въведе забрана само за 4 продукта за един месец, това покачване на търсенето изчезна и цената тръгна надолу. В момента е около 640 лева на тон, тъй като преработвателите запълват нуждата си с нерафинирано олио”, обясни той. 

https://www.grain.bg/iliq-prodanov-kogato-edna-durjava/

Новата жътва наближава и производителите са притеснени. “Липсват всякакви оборотни средства, колегите са притиснати, ситуацията е много тежка. Очакваме да приберем реколта, която е произведена с много висока себестойност”, сподели производителят. 

Земеделският сектор в България е определящ за нашата национална сигурност, смята Проданов. “Сега е моментът да се вземат мерки, за да можем в бъдеще да имаме жив селскостопански сектор и да няма заплаха за националната сигурност на страната.”